荃灣民豐粉麵行排隊攻略!開心果糯米糍周一起限量發售 孕婦免排隊

文: 溫藹紅
2024.05.24

民豐粉麵行排隊攻略!荃灣民豐粉麵行$6開心果糯米糍早前一推出,已引發一連串的排隊熱潮,大批食客湧至門市搶購,以致連日來都大排長龍,除了糯米糍,有市民欲買其他產品亦需耐心輪候。有見及此,民豐粉麵行最新公佈排隊攻略,分成4大隊伍,以縮短市民排隊時間!

近年開心果口味產品大熱,連荃灣人氣老字號「民豐粉麵行」早前亦推出全新口味開心果糯米糍,吸引大批市民湧至門市搶購,隊龍相當誇張。

▼荃灣民豐粉麵行大排長龍▼

荃灣民豐粉麵行「排隊攻略」增設4條隊伍

有見及此,民豐粉麵行最新公佈「排隊攻略」,盡力縮短市民到店的排隊時間。店方表示,店舖將設立4條隊伍,分別為1號隊、2號隊等,如此類推。

▼買糯米糍需排指定隊伍▼

周一起糯米糍限量發售 孕婦免排隊每人限購6粒

由於反應熱烈,店方宣布下周一(27日)起,糯米糍將會限量發售。為方便部分顧客,店方指出「大肚媽媽係唔洗排隊」,但為免被濫用,每人限購6粒,普通食客則不限購。同時又提醒廣大食客,購得的糯米糍要即日食用,兼不可以放入雪櫃,建議「食得晒先好買」。

▼糯米糍供應時間表▼

至於購買糯米糍以外的產品,包括栥飯、茶粿、端午糉、水餃或湯圓、煎韮菜餅等,則分別可以前往2號隊伍至4號隊伍排隊。

▼栥飯/茶粿/端午糉/麵/包/燒賣▼

▼雲吞/水餃/湯圓▼

▼煎韮菜餅/煎餃/煎蘿蔔糕▼

今次民豐粉麵排隊攻略安排獲部分市民熱讚,認為「分開幾條隊排隊,以免混亂」。不過對於誇張人龍,有人直言「我其實係想買雲吞 ,但是貴店門口條人龍令我怕怕」、「以前我去食,係完全唔使排隊」,寧願待熱潮過後再來購買。

▼網民咁講▼

資料及圖片來源:民豐粉麵行小紅書@mee

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【夏日密密賞☀️】體驗最「Cheeful」夏日😍↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓【夏日密密☀️】體驗劍擊樂趣🤺↓

免費換領英匯劍擊學院兒童劍擊體驗堂+劍擊手套!

免費換領英匯劍擊學院兒童劍擊體驗堂+劍擊手套!