霸王茶姬正式登陸香港!首間分店8月開幕!網民:比香港奶茶店好飲太多

文: 梁穎心
2024.06.21

有網民在社交平台分享內地人氣連鎖茶飲店「霸王茶姬」圍板資訊,估計目前正進行裝修,加上員工訓練預料8月正式開幕。霸王茶姬選擇落戶K11,同場有其他內地過江龍茶飲店同場較勁,包括奈雪的茶及喜茶。以往攻港的過江龍的香港店價位都會較高,有期待的網民表示「貴少少都抵,比香港d奶茶店好飲太多!」

內地連鎖茶飲店「霸王茶姬」正式攻港,繼早前發現霸王茶姬在香港招聘網站刊登招聘啟事後,今日再有網民在Facebook群組「深圳大灣區好去處開心share」分享圍板資訊。發文的網民興奮表示:「香港🇭🇰終於有霸王茶姬啦!期待茶顏悅色進駐香港!」從圖片可見,霸王茶姬選址尖沙咀K11地下,預料8月開幕。

部分網民相當期待茶飲店開幕,「貴少少都抵,比香港d奶茶店好飲太多!」、「喜茶都唔係平,一樣大把人衝去買。」不過亦有人估計香港店會貴$10-$15,未必會幫襯,「有都唔會平啦 唔值得浪費金錢 點解唔上去飲」、「嚟香港要賣45-50一杯」、「香港一定加價至少10蚊,睇下隔離喜茶同奈雪就知啦。」

有興趣嘗鮮的朋友,不妨參考下圖由醒目網民教路的至抵叫法。

翻查K11 Musea與K11 Art Mall的官網,已有數間內地過江龍茶飲店進駐,包括茉酸奶、奈雪的茶、喜茶、林香檸。

來源:FacebookK11 MuseaK11 Art Mall

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【全城招募120隻毛孩】試用腳掌潔護SPA泡泡!↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓【夏日送禮】送麒麟一番搾啤酒及夏日和風禮品套裝!↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓