迪士尼或宣佈裁員減成本!業績不符預期 將擱置請人計劃、行政總裁:管理層避免公幹

文: 劉紀彤
2022.11.14

迪士尼於上星期公布最新季度的業績報告,本季度利潤及收入不符預期,日前傳出消息指迪士尼行政總裁Bob Chapek或推出一系列減成本措施,當中包括裁員、擱置請人計劃。

迪士尼業績不符合預期,據了解,迪士尼行政總裁Bob Chapek日前向各部門負責人發送備忘錄指打算擱置除關鍵職位外的其他部門職位招聘工作,凍結請人計劃,削減人手開支,控制成本。另外迪士尼亦有意研究推出各項減成本,有指裁員亦是計畫的其中一部分。

另外,行政總裁Bob Chapek的備忘錄亦提到醒管理層應以視象會議取代公幹,減輕成本。而香港迪士尼的業務暫時未知會否受影響。

來源:HKET

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓