肥媽投資失利慘輸近半億 1月復出唱歌搵銀!為慳錢屋企設農場自己種菜食

文: 黃樂恩
2022.12.13

曾於2016年舉行告別演唱會的肥媽(Maria Cordero),早前宣佈將於1月重返紅館開演唱會,更大爆自己近年投資失利慘輸半億,加上丈夫患上重病要承擔巨額醫藥費,熟悉慳家本領的她只好每天在家吃菜,慳錢之餘又可以食到自家農作物。

受疫情、銀行加息影響,現年68歲的肥媽(Maria Cordero)在接受傳媒訪問時大爆,6年前曾因錯信朋友,斥資$5,000萬買入一隻科技股以致投資失利,令她戶口僅剩下200萬元,加上退休期間丈夫又患上重病,要承擔巨額醫藥費,所以才會計劃在下月復出重返紅館開演唱會。

肥媽在訪問中亦提到,慶幸自己當時沒有「炒孖展」,加上本身的物業已斷供,不然後果會更加嚴重。近年不時都會在節目上發揮「慳錢」大智慧,懂得街市行情、以至慳至抵本色來入廚的肥媽,現在還會在家中自設農場種菜,她表示自己現在每天都會在家吃菜,可以慳錢之餘又可以食到自家製作的農作物。

來源:HKETIG@mama_maria_corderoFB@Mariacordero0218

►同場加映:【衝出嚟玩】香港海防博物館闊別4年回歸重開!親子輕鬆郊遊路線/行勻24個史蹟點/180度海岸觀景位

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓