打工仔放飯焗住跟上司食貴嘢 餐餐$100難儲錢呻:打劫都冇咁慘?網民教1招應對!

文: 唐卓寧
2022.12.20

打工仔日忙夜忙,不是每個人都有時間準備午餐,不少人會選擇與同事外出用饍,但如果因負擔能力不一而想選擇其他餐廳,應如何開口呢?這條問題最近就困擾著一名打工仔,他與新上司及一群同事每日都會外出用饍,但上司一律挑選貴價餐廳,令事主大呻不知如何是好。

近日,一名網民在香港討論區發布了一篇以「日日咁樣同老細食飯,應該就窮死」為題的文章,指「最近嚟左個新阿姐,咁放lunch就通常成班跟出去一齊食飯。通常就睇阿姐想去邊到食,我地就跟住去。但食左成個月,我發現佢好鍾意去食貴野,餐餐最平都一百起跳」,貴價午餐令事主不禁慨嘆:「雖然喺中環區番工,但都有平少少嘅選擇掛?份糧又冇佢咁高,仲要同佢一樣食咁貴。」而新入職的女上司有日問及:「會唔會覺得同佢食飯好貴?」事主內心驚慌失措,不知如何回應,內心則是「真係好想講好貴呀!」,不過最後仍沒有說出口,「最後我都係違背左自己嘅良心,講︰唔貴,一啲都唔貴呀....」更補充:「我覺得打劫都冇咁慘」。

不少網民都有留下建議給事主:「唔同佢一齊食咪得」、「帶飯。話儲首期。一舉三得」,亦有網民覺得上司只是需要下台階,「直接同佢講話貴囉。佢等你開口,等佢可以有下台階食平嘢」,不過事主回應指,「但聽阿姐嘅語氣,佢好似完全唔覺得貴」。

來源:香港討論區

圖片來源:TVB劇集截圖

►同場加映:【衝出嚟玩】香港海防博物館闊別4年回歸重開!親子輕鬆郊遊路線/行勻24個史蹟點/180度海岸觀景位

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓