港媽懷疑友人扮離婚避派利是!因2點覺得可疑決定反擊唔去拜年?結局反被網民狠批

文: 梁穎心
2024.02.09

農曆新年又到喇,已婚朋友準備好換新鈔派利是未?有港媽在討論區發文,懷疑朋友為避免派利是而欺騙自己已離婚。港媽表示「本身仲諗住新年帶埋小朋友去佢屋企拜下年抖利是,而家可以唔洗。」帖文隨即引來網民熱議。

有名港媽在香港討論區以「懷疑朋友為左唔派利是呃我離左婚」為題發文,稱朋人最近跟自己說已離婚,「但係同佢食飯嘅時候,唔覺意望到佢個手機msg,係佢老公搵佢,個名都仲係set老公,仲要send埋啲心心emoji。」樓主懷疑友人為了不派利是而假裝離婚,指「記得上年新年佢都有同我呻過每年派利是好大支出,佢地又冇小朋友,真係只係得派利是冇得收利是。」

不過大多網民不撐樓主,主要認為樓主想太多,無必要為了避派利是而大費周章。亦有人指離婚後一樣需派利是,只是會改成單封。更有網民反問樓主,「咁佢手機入面個位老公,末必係之前果位嘅。」有網民認為樓主作為好友,聽聞離婚消息第一時間非關心,而是糾結利是,直言「同你做朋友真係有今生無來世。」

來源:香港討論區

 

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓