有種好男人|陳自瑤演「捉姦專家」狂爆金句網民取笑真·心聲 自認唔會捉姦:「呢啲拍戲先有」

文: 羅志宏
2023.01.11

TVB劇集《有種好男人》持續熱播中,最近劇情講到劇中趙希洛懷疑老公曹永廉出軌,於是由閨密陳自瑤充當「捉姦專家」,幫手捉姦,更直踩「一樓一」想斷正,其期更狂爆捉姦金句,被不少網民取笑對白都是女人的「真·心聲」。不過,陳自瑤受訪時就自認現實中唔會捉姦。

最近劇情講到符駿(曹永廉飾)疑似背妻偷食,太太Anson(趙希洛飾)就先找來「義氣閨密」楊飛雲(陳自瑤飾)幫手捉姦,打算直踩「一樓一」斷正召妓出軌,期間陳自瑤狂爆捉姦金句:「有冇咁餓,晏晝都出嚟偷食」、「捉姦要在床,今日就要佢斷正、打離婚官司都有證據」、「夠膽召妓,唔夠膽出嚟見老婆啊」、「死變態佬死雞蟲,因住有病啊」

談到角色雖多事幹、有勇無謀,但為人不計較兼有義氣,Yoyo自言真實性格與飛雲不太相似:「我覺得自己都有義氣,但唔似飛雲咁乜都衝衝衝,我會比較深思熟慮,亦冇佢咁多嘢講。」笑問可曾陪閨密捉姦?她笑稱沒有:「呢啲真係拍戲先有,就算朋友呻過另一半有外遇,但都唔會咁樣去捉姦,哈哈!」

►同場加映:【衝出嚟玩】全球首間!葵涌室內滑雪衝浪體驗館 1萬呎場地仿真雪斜道/恒溫暖水衝浪

圖片來源:TVB、劇集截圖 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓