真皮手袋刮花+甩皮5大平價修復法!坊間常用秘方用牛奶都得?

文: 陳文德
2023.02.16

唔少女生都鐘意用以真皮如牛皮、羊皮製成的手袋,不過如果唔好好保養,就有機會出現刮花或甩皮等問題!如果手袋只是輕微刮花,不想花費到手袋維修店進行維修的話,坊間有唔少「修復秘方」只需要用平價的用品就可以翻新手袋,有興趣的話可以參考一下!(提提大家,以下方法屬坊間常見修復方式,效果因手袋狀況、材質而異,只供參考)

如果手袋刮花或甩皮又冇預算去維修,可以睇睇幾個坊間常見的「修復秘方」!

鞋油或保養油

鞋油和保養油是修復手袋表面刮花和甩皮的最常見方法。將少量油塗在受損的區域,然後用軟布輕輕擦拭就可以填補皮質的划痕,同時使手袋表面更光滑。

皮革修補膏

皮革修補膏是一種針對真皮材質的修補用品,它可以修補和掩蓋皮革表面的刮痕和瑕疵。將修補膏塗在受損區域上,等待乾燥後用乾淨的布擦拭即可。

蠟筆

蠟筆亦是修復手袋表面刮花的另一種常見方法。用黑色蠟筆輕輕塗抹在受損區域,然後用軟布輕輕擦拭,使修補區域與手袋顏色相近即可。

牛奶和醋混合物

將適量的牛奶和白醋混合,然後用軟布將混合液塗抹在受損區域上,等待乾燥後用乾淨的布擦拭即可。

需要留意,以上方法僅適用於輕微的刮花和甩皮問題,效果亦因人而異,如果手袋出現嚴重的損壞,建議及時送到專業的手袋維修店進行維修和保養。

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓