屯門七人車疑違泊「被噴紅漆」索$3000開鎖費?知情人解話!原來係呢個用途?

文: 唐卓寧
2023.02.26

不少司機都常為尋找泊車位而苦惱,違泊可能會被罰款、鎖車,甚至拖車,近日網上就瘋傳1張七人車照片,車身被噴上紅漆,以超大字體寫著:「No Parking 違泊3000開鎖」,不少網民懷疑是有人在屯門藍地違泊,不過亦有人留言解話指另有內情。

近日,在Facebook群組「車cam L(香港群組)」內,有網民分享1張照片,相中有1輛七人車車身被噴上紅漆,以超大字體寫著:「No Parking 違泊3000開鎖」,疑似有人在屯門藍地違泊。不少網民留言:「無用起油水都算係咁」、「$3000攞得返部車還神」、「宜家咪好啲 寫定話你聽,以前買杯雪糕行返黎,架車爆哂架喇」、「剩係罰款算好彩啦。 嚴重的會拉埋你入祠堂上駕駛改進班」、「開鎖費全球最貴三千蚊」、「算好啦,朋友試過入圍村食盆菜,散場發現部車無咗四條呔」。

不過亦有人留言解話指另有內情:「一睇就知部車係個場用來當告示板用啦…」、「應該自村廢車,做警告牌」,覺得只是用較為震撼的方式警醒大家不要違泊。

來源:Facebook@車cam L(香港群組)

►同場加映:【著數慳家王】台灣2派克雞排登陸紅磡!多款夜市小食$10起/超多汁脆皮雞排

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓