廉政狙擊|胡定欣拍攝斷腳義肢戲碼原來係咁樣 官方公開幕後花絮片段揭不為人知的辛酸

文: 羅志宏
2023.02.27

TVB新劇《廉政狙擊》首播以來收視不俗,幾位主角中暫時以胡定欣飾演的女強人「屠敏」最為搶鏡,而劇情亦已披露「屠敏」原來喪失了一條腿,需要穿戴義肢日常活動。日前,TVB官方就公開了幕後花絮片段,揭開了胡定欣拍攝斷腳義肢戲碼背後的真相。

TVB製作組之後公開相關花絮片段,片段所見穿著綠色腳套拍攝義肢戲份的定欣,除了要花大量時間與工作人員研究拍攝角度,全程配合幕後指示,有些場口更要屈起膝頭、收埋真腳拍攝,務求拍出最好效果配合CG,台前幕後同樣專業。

其實「屠敏」這個角色雖然壓場感十足,但其實背後暗藏悲慘過去,在意外中失去一條腿的她,日前一集遭洛子峰(黃宗澤飾)意外撞破躲在房間穿戴義肢,似乎不欲身體缺憾被外界得悉的她怒極掌摑子峰。談到掌摑黃宗澤一幕,以往有不少掌摑戲經驗的定欣笑言:「每次拍呢啲場口,都希望可以盡量一take過,唔好出錯等對手唔好受咁多掌。」

定欣受訪時透露雖然因為角色性格關係,平時無論跑步或走動均不需特別展現行動不便一面,但定欣還是在細節上花了不少功夫,靠著觀察殘疾運動員及其義肢替身的生活日常,令角色更真實:「因為一啲起身坐低(嘅動作),著住義肢嘅人,始終都會流露少少唔自然。」

圖片來源:TVB

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓