廉政狙擊|傅嘉莉臨場主動要求加摸戲忘我去到盡 黐足成個鐘膠紙突破尺度性感解鈕

文: 羅志宏
2023.03.05

TVB劇集《廉政狙擊》持續熱播中,最近出場的傅嘉莉於日前一集就以五大性感造型搶盡風頭,其中一套開胸戰衣更要黐足成個鐘膠紙。傅嘉莉飾演的「尹在詩」除了協助卓廷光(黃智賢 Ben飾)及傅天耀(郭政鴻飾)透過買賣藝術品洗黑錢外,同時亦是廷光小兒子卓日升(高鈞賢飾)的秘密情人,再度挑戰邪花角色。

傅嘉莉(Kelly)的角色「尹在詩」是位美麗而又帶點邪門的事業型女性,造型師、服裝師、化妝及髮型師為角色花盡心思,Kelly出場的一集就已換了五個造型,除了貼身設計,亦不乏低胸、露肩及露背款,其中出場的心口開胸戰衣,更將Kelly美好身段表露無遺。

談到登場的開胸戰衣,Kelly坦言是最喜歡但也最蝦人著一套:「當日我哋黐咗好多膠紙,因為我演戲時唔係好希望畀其他嘢斷斷續續咁影響到,好容易會出戲,我記得當日着條裙服裝部同事都幫我着咗成個鐘!」

至於Kelly的戲肉場口「鈕扣對峙」更是焦點所在,在廷光「威逼」下,在詩被逼將身上恤衫的鈕扣除了又扣、扣了又除;配以廷光憤怒、藐視又霸氣的表情,以及在詩一臉委屈的狀態,形成強烈對比之餘亦充滿戲味,絕對張力十足,「戲」勢逼人。

傅嘉莉為演好角色可謂是忘我去到盡,今次兩場摸pat戲均是自己與導演臨時決定加碼:「因為呢兩場戲都係女導演,所以我好安心,其實劇本係冇摸Pat Pat,但我同導演傾過覺得符合劇情,所以就加咗。」

Kelly又謂為了做好角色,可以達到忘我狀態:「我本身鍾意演戲,亦都覺得每次演戲都係奉獻咗身體畀個角色,剪頭髮、曬黑、變瘦我都做過!好似著性感衫,其實著嗰時我唔覺得嗰個係我,所以我唔會帶好多傅嘉莉嘅準則去尹在詩個角色度,唔介意之餘有時甚至係我自己要求不如去盡啲。」

 

►同場加映:【衝出嚟玩】記者直擊全新市區水上活動中心 半日學識划平板賽艇+直立板!設淋浴間/置物櫃

 

圖片來源:TVB

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓