網民欲淘寶買露營車回港當屋住!11萬有齊廚房+廁所 泊呢個位置唔使捱貴樓價?

文: 黃樂恩
2023.03.08

香港出名樓價貴,加上近年本地興起Car camping,早前就有網民在網上發文,表示自己有意在淘寶購買露營車回港,並打算停泊在村屋停車場,沒想到帖文引起了不少網民關注,直指「車都可以寄到,萬能的淘寶」,即入內文睇睇啦!

有網民在Facebook群組「淘寶開心share」發文,表示自己打算淘寶購買露營車,詢問其他網民「淘架咁嘅車返香港,出唔出到牌?」同時她也分享了4張露營車的照片,指在內地購買估計要價約人民幣9萬(港幣約11萬),不單止設備俱全,而且有齊廚房、床、廁所。

其後樓主更在留言中表示,現在已經聯絡賣家,並打算先將露營車改為右軚,再經深圳運回香港,停泊在村屋的停車場,那便不用捱貴樓價,「係香港可以當屋住!慳返幾百萬!當香港單牌可以返大陸,直接成架車楂返去!返到大陸先自駕!」

帖文一出即引起了網民關注,不少網民驚歎淘寶連露營車都可以購買,紛紛表示支持,「車都可以寄到,萬能的淘寶」、「單身一族就連屋租都慳返」、「路是走出來的,撐你!」同時亦有網民認為樓主想法不設實際,「香港車中泊係唔合法」、「想香港出牌,難!難!難!」、「露營車在香港要拎牌,未必合法」。

來源:FB@淘寶開心shareHKET

►同場加映:【今期Chill抵】香港黃金海岸酒店自助餐快閃買1送1!最平人均$219任食蟹腳/青口!和風下午茶半價

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓