湯洛雯爆馬國明睡褲係呢個卡通?超慳家「著到穿晒窿」都唔掉

文: 黃樂恩
2023.08.16

繼2020年公開戀情後,馬國明將於今年底迎娶女友湯洛雯,婚期預計在年底,會在東南亞國家舉行婚禮。早前「準馬太」湯洛雯受訪時,大爆馬國明私下非常慳家,不單止衣服著到爛先換,而且睡褲著到穿晒窿都唔捨得掉,即入內文睇睇啦!

早前湯洛雯受訪時提到,她認為馬國明看起來非常平和,但事實上為人硬頸固執,而且私下非常慳家,「佢個人好慳,每次我送衫比佢,佢都唔會攞嚟著。」很多時候要等到「著爛咗頭三件其中一件衫」,才會把新衣服拿出來穿。除了衣服著到爛,湯洛雯更大爆馬國明睡褲「著到穿晒窿」,到現在還是不捨得掉,她坦言自己很想偷偷拿去掉,「但因為係唐老鴨睡褲,所以我唔好意思掉咗佢!」

除了是在娛樂圈出名的孝順顧家好男人,馬國明也不愛追求名牌時尚,而且也是一個「慳家節儉」的人。他曾在一次訪問提到,自己是遺傳了父親的節儉,「我阿爸都好慳,應使則使,即使平時好慳都好,都會供我們去讀書,所以自己由細到大都不太追求物質,總之一家人開開心心就已經足夠。」

其後馬國明補充道,十五歲時全家移民加拿大,當時因為家裡離市區很遠,他怕浪費金錢而甚少外出,偶爾馬國明還會兼職幫補家計,因此養成不愛蒲的性格。即使後來在TVB出道,馬國明也改不了「慳家」性格,初出道一直也沒有買車,也很少乘搭的士,很多時候他都會從家裡搭地鐵去將軍澳站,再轉乘廠車到電視城返工,直到近年買車也只是為了全家放假時可以出外郊遊,名副其實慳家顧家好男人。

來源:IG@kennethmkmIG@roxannetongHKET

►同場加映:【著數慳家王】柴灣名物$35超巨型魚柳包!每日兩點前賣清光 $29足料雞扒包

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓