補習天王林溢欣九龍塘豪宅首度曝光 曾拒年薪8500萬挖角?送150萬勞力士+金碗給下屬

文: 黃樂恩
2023.04.17

提起補習天王,相信大家對林溢欣(YY Lam)不會陌生,近年他不單止自立門戶開補習社,而且早前更在Youtube頻道《試當真》中,罕有公開自己位於九龍塘豪宅的內部,而且親自回應2015年現代教育以年薪8500萬挖角事件,有興趣可入內文睇睇啦!

中文科補習天王35歲的林溢欣(YY Lam)出身基層,父母都是藍領,曾一家七口住在葵涌光輝圍400呎的舊樓單位。自2013年起,林溢欣已經在遵理學校擔任補習老師,高峰期曾開超過130班,全數爆滿,學生人數更是大排長龍。榮升「補習天王」的他更是身家暴漲,不單止近年跟拍檔創立凝皓教育,去年更不惜花150萬購入9隻勞力士手錶及9隻金飯碗送給下屬,被下屬戲稱為「港版奇洛李維斯」。

早前林溢欣受Youtube頻道《試當真》邀請,拍片幫DSE考生滕毅康(阿康)私補作最後衝刺,一向低調、保密自己居所的他,今次更罕有公開自己位於九龍塘住所。他表示,過去只是怕其他人覺得他是炫富,所以才不願公開自己的住所,「我以前住緊3-400呎地方,但係我就要同學生講要讀書,同學生講原來有一日你讀書讀得叻,都可以改變自己生活,其實都幾Positive同幾做到榜樣,所以冇以前咁收埋。」

從影片中可見,林溢欣所住的地方相當寬敞,門口處有一個大閘、閘後為玄關位,打開門即見大客廳。雖然今次訪問主要在客廳進行,但林溢欣仍然大方公開廚房,廚房內部寬敞、設計簡約,而且非常少雜物,他表示「租嘅因為,我哋其實每兩年租一次屋,費事搞咁多嘢,花盆都喺舊屋搬過嚟。」

其後林溢欣更介紹了家中的雜物房,雖然他形容只是一個「少少收納地方」,但內裡竟然有齊電子琴各種健身器材等,令主持人許賢忍不住問:「呢度好細咩?」林溢欣回應「呢度…唔係好細,呢度大㗎!千祁唔好以為我買得起,我租嫁!」

另外,今次林溢欣還親自回應2015年登全版廣告高薪挖角,當年現代教育以「致林溢欣老師的公開信」大字標題,出價年薪8500萬邀請林溢欣過檔。對於該事件,林溢欣表示「8500萬當然唔係真啦,係個數字好吸引啫」。

來源:YT@試當真IG@yylamjaydenHKET

►同場加映:【香港周圍遊】直擊香港迪士尼樂園StellaLou x 香港芭蕾舞團新表演!限定45場騷/Duffy好友齊現身

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓