全港戲院日|老闆叫打工仔排隊搶$30戲飛 明言不扣人工+仲可以照計OT錢?

文: 黃樂恩
2023.04.28

「開心香港」活動「全港戲院日」戲飛昨日(27日)正式開賣,多間戲院出現排隊購票人龍,就連網上購票都有出現「大塞車」情況。沒想到更有打工仔分享一件辦公室奇聞,指老闆因為網上買不到戲飛,於是決定找員工幫忙排隊購票,而且明言不會扣人工、排到好夜都可以照計OT錢,即入內文睇睇啦!

昨天(27日)有網民在香港討論區發布了一篇以「老細叫同事出去排隊幫佢搶戲飛」為題的文章,他表示老闆原本約了老婆星期六去看$30電影,但由於多個售票網站、手機App「死哂」,老闆買不到戲飛,所以決定找一位「平時都算幫到手」的同事幫忙排隊購票。

當時老闆叫同事完成手上工作後就去戲院排隊,而且明言不會扣人工,「仲話如果真係排到好夜先返都可以照計返返工/OT錢畀呢個同事」,結果該名同事上班不到一小時已經外出,直至中午時分仍未回公司,但樓主認為「今日間間戲院都係排哂長龍」,如果今日同事買不到電影票,「唔知佢會有啲咩下場」!

今次事件在網上引起熱議,令不少人嘩然,有部份網民認為老闆的行為根本是本末倒置,紛紛留言表示「搵人幫手買飛,張飛仲貴過30蚊好多!」、「比平時平少少啫,排隊成本喺曬度啦」。不過亦有網民質疑事件真假,「老細咁有錢都要貪果30蚊?」、「我吾喺好信」、「老細都要去搶平飛? 我就唔係好信嘞」。

來源:香港討論區

同場加映:【衝出嚟玩】記者試玩新蒲崗3,800呎室內射箭場!最平收費$60起即可兩手揈揈任玩反曲弓

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓