奶奶街市付$500買魚被當$100 新抱靠1招成功追討!直斥永不幫襯

文: 黃樂恩
2023.05.06

平時有去開街市買餸的朋友留意啦,最近又有老人家被街市檔險被「呃錢」!最近有人妻在網上發文,指奶奶去將軍澳彩明街市買魚時被呃$400,幸好當時與丈夫都在奶奶身後,並大聲喝斥才追回餘款,帖文引起大批網民熱論,有興趣可入內文睇睇啦!

日前有街坊在Facebook群組「將軍澳主場」中,分享奶奶在街市買餸險被呃$400的經歷,她表示自己上月23日與丈夫、奶奶彩明街市買餸,當時奶奶在某魚檔買了一條$60的魚,直接支付$500紙幣給「賣魚亞叔」,沒想到對方只找續$40,然後若無其事繼續劏魚。

眼見「賣魚亞叔」沒有找續餘下的$400,於是奶奶便向對方說:「我畀咗$500,你未找齊錢喎」,但對方堅稱「無收過$500,之後就話你睇我個兜無喎」。幸好當時樓主以及丈夫都在奶奶身後,於是他們幫口「睇住你剛收咗我奶奶$500㗎,你仲唔認」,一開始對方「死都唔認」,身旁的兩位魚販也假裝聽不到,擾攘一輪後樓主大聲指責「呃錢」,一旁賣魚的女人才輕聲細語指,「個兜咪有張$500囉」,「賣魚亞叔」無可奈何下才找續餘下的$400。

眼見其他魚販完全不敢發聲,樓主則認為「賣魚亞叔」應該早有前科,明顯之前也有用這種手法欺騙其他老人家。同時她也表示,如果這次不是陪同奶奶去買魚,相信「賣魚亞叔」肯定不會承認有收過$500紙幣,直斥「呢間野實在太唔老實,連老人家錢都呃,我永不會再幫襯!」

帖文一出即引起網民熱論,有網民認為該魚檔存心欺騙老人家,「D人有心呃長者」、「所以老人家買野,唔好拎大紙」。不過也有網民認為現在只有樓主單方面說辭,對於「賣魚亞叔」並不公道,「而家成個街市都係cam,不如問管理處攞返段閉路電視影片出黎俾大家睇」、「只要唔係太耐之前,管理公司一般都會俾片,只要知道大約既時間同位置就會好易check到。」、「呢種爭議出現過N次,雙方都有機會出錯」。

同時亦有不少網民建議,大家去街市買餸盡量不要用大鈔,「買魚同海鮮就千祈唔好比大紙,一來找回來的又濕又腥,二來有啲唔老實嘅」,或是使用大鈔買餸時最好大聲跟老闆說,「真係要大大聲話比收錢既人聽」、「我保障自己會大聲講比左500蚊你」、「其實你比錢嘅時候講聲係500蚊紙」。

來源:HKETFB@將軍澳主場

同場加映:【衝出嚟玩】日間船P散團出海玩足7小時!夾船單人報名都得!中環出發/包三餐/酒水任飲

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓