一舞傾城|劇中9大女演員真實年齡大晒冷!平均挨近40路 童顏鄺潔楹年紀意想不到

文: 羅志宏
2023.05.21

TVB新劇《一舞傾城》以80、90年代盛極一時的舞廳作背景,故事圍繞當中最火紅的夜總會萬國城發生,一班來自不同年齡和階層的女生經歷高高低低,從中培養出深厚姊妹情。劇中靚女眾多,單是萬國城已雲集9大不同年齡層的女演員,包括陳法蓉、姚子羚、蔡潔、文凱玲、陳星妤、鄺潔楹、莊鍶敏、莊思明和傅嘉莉。

現年56歲的陳法蓉飾演的沙律是「高貴皇牌媽媽生」,對屬下「囡囡」有情有義,當好姊妹遇到困難時,沙律永遠當仁不讓第一時間衝出來擋,霸氣十足。現年56歲的陳法蓉保養得宜,劇中以多套Bling Bling晚裝現身,身材Fit到漏,而今次亦是她相隔6年再拍無綫劇。

不少網友大讚她身材Fit到漏,陳法蓉就表示:「好多朋友都知道,我係一個淨係食同瞓嘅人,基本上係冇做任何Keep Fit嘅運動,好感謝我爸爸媽媽遺傳咗咁好嘅身材畀我。」至於保養方面,她大方分享:「用護膚品方面都幾錫自己,有新嘅護膚品推出,我都會買嚟試吓,同埋我都鍾意養生,會浸吓Spa同Keep住做Facial。」

同場加映:【衝出嚟玩】葵盛11米高戶外歷奇樂園!22個刺激關卡/全港獨有蜥蝪牆/60米空中飛索

42歲的姚子羚飾演的Michelle是「超班警花卧底」,身為警花的Michelle為查案混入萬國城做見習媽媽生,劇中的子羚將再度大顯好身手,更有一個打幾個的動作場口。姚子羚一出場就一個打四個,大晒真功夫,打戲得心應手。

34歲的蔡潔飾演的Monica是「當家第一頭牌」,樣靚身材正的她是萬國城最有名的「金魚」(即眼看手勿動),惟她同時亦是一名戀愛腦,更因被渣男欺騙才做舞小姐。

現年28歲的陳星妤飾演的KK是「萬國城最後一個處女」,年輕貌美的KK最大賣點是仍是處子之身,首日開工已打破營業紀錄,是萬國城的新進炸子雞。首次演出重戲份角色的星妤,劇中除了不乏破格演出,還會以不同造型現身,包括學生妹、純純小雲Look、性感晚裝等,相當搶焦。

30歲的鄺潔楹飾演的細細粒和40歲的文凱玲飾演的Money,前者古靈精怪愛做戲欺騙男人,後者則是爛賭過氣女神,但兩人同屬義氣仔女。

至於43歲的莊鍶敏、36歲的莊思明、38歲的傅嘉莉就分別飾演「毒舌大家姐」魚旦媽、「黑帶傻大姐」巴巴拉、「冷艷心機女」Paula,三人同屬萬國城29組,經常和沙律帶領的38組搞對抗,最愛撩是鬥非搞搞震。

 

圖片來源:TVB、劇集截圖

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【請您去】海洋公園水上樂園💦!

↓ 立即登記 送雙人門票↓

↓ 立即登記  送雙人門票↓

↓【夏日密密賞☀️】輕鬆擁有迷人電眼⚡↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓