大埔$35雙餸飯大隻鮑魚超抵食!被屈係「急凍死貨」餐廳1招反擊傳言!

文: 梁穎心
2023.06.20

早前有網民在「香港兩餸飯關注組」分享,大埔一家兩餸飯餐廳,竟然可以選擇鮑魚做餸兼無須加錢。樓主直言「很滿足」,亦有網民留言「良心老闆」、「街市都要10蚊隻」、「正喎」。不過,帖文被轉載至連登討論區後,不少網友持不同意見,即刻睇睇雙方點講喇!

雙餸飯最重要當然論餸菜選擇喇!日前有網民在惠顧大埔一間$35雙餸飯餐廳時,發現餐廳供應鮑魚做餸,每2隻當一餸,無須另外加錢。網民認為相當實惠,更直呼「很滿足」。其他群組內的網民大讚老闆佛心,留言「街市都吾止呢個價」、「街市都要10蚊隻」、「苦中一點甜」等,甚至有人祝店主早日開分店。

帖文之後被以「嘩!兩餸飯已經進化到有貴價鮑魚做餸!!!」為題轉載至連登討論區,不過網民反應一般,似乎未感驚喜。有網民表示「急凍死貨,批發$2一粒」、「鮑魚本身就唔值錢,乾鮑貴係因為工序多先變成貴價食材」、「兩餸飯通常食倉底霉晒果批」。

雙餸飯最重要只是啱自己口味,有網民回應雖然鮮鮑不貴,但「2餸飯有得食都算係咁啦」、「起碼有花心思去搵批發拎貨」。而餐廳則在昨日貼出新鮮鮑魚片段,回應用急凍貨傳言。

來源:香港兩餸飯關注組連登討論區玲瓏巧點功房

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓