外傭稱幫朋友借財仔$4.5萬 僱主網上發文求助 網民:9成博你俾XX

文: 黃樂恩
2023.06.26

香港除了難請外傭,原來「好外傭」更是可遇不可求!早前有僱主網上發帖,表示外傭在家裡工作了7年,一直以來表現良好。沒想到最近卻收到財務公司電話「追數」,提醒家中外傭還錢,令樓主感到傷心又無助,於是在網上發文詢問網民該如何處理。帖文隨即在網上引起熱論,有網民認為外傭分明是「九成九 博你俾 長服」,即入內文睇詳情啦!

最近有僱主在Facebook群組「大埔 TAI PO」發文,指家中外傭一直表現不錯,「用了七年的工人姐姐,一直好好的」,沒想到日前收到財務公司的電話,對方「溫馨」提醒家中的外傭還錢,她才得知外傭向「財仔」前後共借了4.5萬,讓她感到傷心又無助,並詢問其他網民「大家會點做?」

其後樓主又透露,外傭向她解釋是「幫朋友借」,當時朋友在尋找新僱主,「無地方住,要錢」,所以才會幫朋友借錢,但外傭也沒想到對方借錢後便消失不見,「潛左水無幫佢還錢」。

帖文一出,立即引發眾多網民討論,不少人提醒樓主「小心家裡財物!小心姐姐走路!」並表示「有一次就有下次」、「借錢唔係問題,還唔到先係問題」,當中更有網民認為外傭分明是「九成九 博你俾 長服(長期服務金)」,不過樓主回覆指 「其實佢想幾時攞長服,都可以隨時攞,長服係佢一早話唔攞住,所以應該唔係呢個原因。」

此外,原來也有不少網民曾經歷過一模一樣的遭遇,紛紛留言表示,「個個都話係幫朋友做擔保,我信咗自己姐姐一次,跟住就係佢自己借錢,多年的僱主關係都係衰收尾」、「我家一個做咗13年嘅姐姐,離職後財仔搵上門,原來佢地興互相擔保同鄉借錢,以為咁樣就無事。」、「我都試過,逝去感情」、「試過類似情況,我選擇信佢一次幫佢清咗(4位數),佢3期糧還清俾我,我提佢唔好再幫人借,不過上2年佢俾人高薪挖角走咗」。

來源:FB@大埔 TAI PO

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓