住宅門外驚現多張「上門啜腳趾」宣傳單張 聲稱24小時服務被懷疑是新興詐騙手法

文: 羅志宏
2023.07.07

騙徒詐騙手法層出窮,可謂防不勝防。最近就有網民在Facebook群組專頁「大埔人大埔谷」上傳了一張照片,照片為一張毫不起眼的普通街招,不過上面寫住的內容就相當「九唔搭八」,在住宅門外發現到也認真是一頭霧水。

有網民分享了一則帖文,分享了一張街招照片,上面寫住:「上門啜腳趾,24小時服務,每小時$50」,並附上「周生」的聯絡方法。未知這位「周生」究竟是何方神聖,擁有此等「啜腳趾」神技造福世人?

不少網民看到這張街招後都紛紛留言,有人置之一笑「啜又好,比啜又好,啜成個鐘先50?,啜5分鐘腳趾都巢啦」、「幾有熱誠,睇得出佢對哩行好大抱負」、「如果有灰甲同香港腳」,亦有網民機警指出可能是收數公司常見的追數手法,亦有機會是新興詐騙手法。

 

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

 

圖片來源:Facebook@「大埔人大埔谷」;劇集示意圖、非當事人  

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓