長開24小時冷氣兼抽濕機 電費不用$300有找?港男分享2大慳電TIPS

文: 黃樂恩
2023.06.28

天氣愈來愈熱,相信不少人家中都會開冷氣降溫。最近有男網友網上發文,聲稱自己晚晚開冷氣兼抽濕機,但電費不用$300有找,大讚家中電費「勁平」,其後更在文中分享2大慳電TIPS,即入內文睇詳情啦!

最近有網友在Facebook群組「家居裝修分享谷」發文,指自己平日收工返屋企都會晚晚開冷氣兼抽濕機,「放假差不多廿四小時開冷氣 一個月四日放假 留家中長開」。日前終於收到今期電費單,沒想到用電量僅256度,實際繳交金額為$273,大讚家中電費「勁平」,其後更在留言區分享自己2大慳電方法:

1.使用變頻冷氣,定時調高溫度

樓主在留言區提到,家裡所使用的是變頻式冷氣,雖然每晚都會開冷氣,甚至在放假時會開足24小時,不過他會定時調高冷氣溫度,「開頭開18度 兩個半鐘頭後開25度」,由於溫度調高後,所需的用電量相對變低,因此長開24小時冷氣,電費也不會太貴。

2.盡量使用變頻電器

現時樓主家中的變頻式電器包括有分體冷氣機、2部雪櫃、抽濕機,他建議大家可以多使用變頻電器,若家中較耗電的電器都換成變頻電器,這樣也能有助減少耗電,電費自然可以進一步減低。

帖文在網上引起討論,網民反應兩極,部分人認為樓主的用電量不少,根本沒有可能每月只繳付200多元的電費,「唔開冷氣2百幾蚊電費啊?」、「256度照計都冇咁平啦」、「我日頭開冷氣,瞓覺唔開,都要過千」,當中更有網民質疑樓主是有電力公司以及政府補貼,故意營造出$273電費的錯覺,「扣左300政府補貼」、「有政府補貼260蚊」。

不過亦有網民以親身經歷支持樓主說法,紛紛留言表示「有乜咁出奇我屋企全電,24(小時) 冷氣每日,387兩個月,其實人地用二三千電費2個月,我先覺得出奇」、「我都係變頻冷氣,有時2部,日日開差唔多24小時。」

來源:FB@家居裝修分享谷

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓