李佳芯轉型綜藝親口承認工作放慢腳步 正面寄語「今年再大嘅事,到咗出年就變咗故事」

文: 羅志宏
2023.07.05

TVB全新健康資訊節目《身體最誠實》逢周一至周三晚播映,由莫樹錦醫生聯同3位女神李佳芯(Ali)、何沛珈及梁超怡擔任主持,而每集Ali更會有「Ali Says」環節分享故事,而她日前就剖白了自己自身經歷,藉此傳遞「學會放開,唔等如放棄」的道理。

李佳芯在日前的一集就分享了一個小朋友不願放手、顧此失彼的小故事,點出「學會放開,唔等如放棄」的道理,Ali以自身經歷分享說:「我近來喺工作上的而且確係放慢咗腳步,但呢段時間反而做咗好多我想做嘅事,人哋眼中嘅低潮,對我嚟講反而係一種得着。」

Ali續寄語大家:「今日覺得好緊要嘅事,到咗聽日就會變咗小事,今年再大嘅事,到咗出年就變咗故事,今日過得唔好講咩聽日吖,一於活在當下。」而Ali之後亦再分享了小故事寄語大家要學識欣賞自己、以及勸喻大家不要將別人的付出視為理所當然。

 

同場加映:【香港周圍遊】teamLab期間限定展7月登陸九龍灣!6大展區曝光/鯨魚小山谷/發光波波屋

 

圖片來源:節目截圖、TVB

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓