65歲老婦整電腦講價慳30蚊 被電腦舖告到上ICAC?

文: 黃樂恩
2023.08.04

早前《東張西望》提到一位65歲的婦人維修電腦被開價$880維修費,當時與對方討價還價後獲得$30折扣,沒想到回家後發現貨不對辦,不但在第二天親身到店投訴,其後更在社交群組上「唱衰電腦店」,呼籲街坊不要惠顧。沒想到婦人之後竟收到ICAC的來電,指控她涉嫌向一間電腦公司行賄$30?其後電腦店也作出回應,即入內文睇詳情啦!

據《東張西望》報導,65歲的Moon姐去年2月時因電腦Hard Disk(硬碟)損壞,於是到大埔寶湖花園商場的一間電腦店維修,當時對方開價$880維修費,但當時Moon姐認為維修費太費,就和電腦店討價還價,最後爭取減價$30,以$850來完成交易。

但Moon姐回家後卻發現硬碟由原本的1000GB換成512GB,當時她覺得很生氣,覺得有被欺騙之嫌,並在第二天親身到店投訴,鬧爆對方做街坊生意都呃,「嗰幾百蚊我豪比你啦,下次永不交易!」同時Moon姐更展開大報復,於有多名屋苑業主的社交群組以及社交平台「唱衰電腦店」,指控電腦店營商手法有問題,呼籲其他人不要惠顧該店。

沒想到之後她就收到ICAC的來電,對方清楚說出自己的姓名、地址,並指控她涉嫌向一間電腦公司行賄$30。當時Moon姐百思不解,其後才想起自己在電腦店講價$30,最終變成行賄?原來Moon姐曾在2017年於所在屋苑擔任業主立案法團成員,但她表示「是7年前的事,我做咗一屆 已經無做好耐,話我利用委員身分行賄$30」,當被女主持問及是否曾說過一些話構成行賄 、提過自己是委員身份時,她則斬釘截鐵否認,「我嗰時唔知有無提,因為我好激動,但整電腦同我係咪委員有咩關係」。

其後Moon姐在11月再收到ICAC信件,今次信件則指「委員會認為投訴欠缺實據支持,因此建議廉政公署終止調查」。雖然ICAC亦有說因為證據不足而取消案件,但Moon姐似乎不想罷休,質疑電腦店為了$30而告到ICAC,會不會有點小題大造?同時又鬧爆ICAC前線人員在沒有實據支持而開立檔案,「你哋做嘢唔恰當,無證據開咩File告我」。

其後東張團隊陪同Moon姐到電腦店對質,電腦店職員表示有聽聞今次事件,但詳情細節只有老闆清楚。而事後電腦店老闆亦有傳訊息給節目組,直指「Moon姐以法團身份索取利益,案件已交由ICAC調查」,訊息內更附上電腦店寄給消委會的投訴回應,雖然並非是向廉署作出舉報的文件,但信中提及Moon姐曾自稱是業主立案法團委員,要求店主以$850為她更換1000GB的硬碟,並強調「以後你想喺到搵食咪睇住嚟囉」。而電腦店老闆也在信中提及,「惟事隔多月,本人以為事件告一段落,該錄影片段以告流失,未能提供予貴會作證明」。

而Moon姐看到訊息內容後,她第一時間否認,「我無講過呢啲說話,我講?發癲啊佢,我無要求佢賠錢,我純粹鬧佢騙咗我錢」,直指信中內容並非屬實。當主持一再追問「有無自稱係業主立案法團?」其後Moon姐又突然轉口風,指「我唔記得有無講,事實上當時已經做完呢個Deal,我自己無諗住有講過,事實上有時我記性唔好,我所記得維修電腦同業主立案法團無關係」。

來源:東張+

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓