香港小姐2023|大熱16號郭珮文Juliana泳裝造型長髮遮胸 司儀陸浩明窮追猛打嗌撥開頭髮令人尷尬

文: 羅志宏
2023.08.15

《2023香港小姐競選》將於月底8月27日晚隆重舉行,昨日(14日)16位候選佳麗就首度以泳裝造型會見傳媒,展現自信身段。一眾佳麗的泳裝以兩件頭泳衣的設計為主,其中身材最澎湃的大熱16號郭珮文(Juliana)以長髮遮胸的造型艷壓全場,但司儀陸浩明(6號)的舉動就令她直接在台上面露難色,非常尷尬。

大熱門佳麗16號郭珮文(Juliana)出場時就發生一件小插曲。擁有35D上圍的郭珮文今次穿上黑白兩色的泳衣,以長髮遮胸的造型登場,先企定定在台中間讓傳媒拍照,其後司儀陸浩明(6號)就說出一句:「應攝影要求,撥一撥啲頭髮呀,遮住件衫就唔好啦!係嘞,Juliana你自己可唔可以輕撥你啲頭髮呢?」開聲要求郭珮文撥開遮住上圍的頭髮。

不過,郭珮文就只輕輕撥一撥頭上分界的長髮,未有理會司儀陸浩明提出的要求。接著,台下有傳媒大聲呼叫:「唔夠啊!唔夠!唔夠!」聽懂訴求的郭珮文就頓時尷尬笑一笑,而司儀陸浩明再推波助瀾加一句:「你想佢全面撥後(頭髮)?遮住咗,好啦Juliana你決定嘞,大家盛意拳拳,呢個都係表演嚟㗎,Juliana你介唔介意將啲頭髮撥埋上去?」。

面露難色的郭珮文瞬即擰向司儀陸浩明一方,一邊再撥起分界的長髮,一邊反了一個白眼示意拒絕,但司儀陸浩明依舊窮追猛打,再提出要求:「或者唔洗撥後,撥過啲啊一係,撥過啲都得」。此刻的郭珮文已收起剛才一出場燦爛的笑容,不禁黑面,展示嚴肅一面。

事後,郭珮文接受訪問時就談到拒絕撥開頭髮一事,表示「我嘗試撥開頭髮㗎啦,但係其實可能佢哋嘅意思係要撥開啲,咁樣可以露得多啲,但係因為髮型師幫我整好咗,所以我都唔夠膽亂咁…」。

 

圖片來源:節目截圖


同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓