迪士尼樂園|夏日限定射水表演 前排觀眾突然舉傘擋水 網民轟自私:驚濕就返屋企瞓覺啦 !

文: 王庭芝
2023.08.17

香港迪士尼樂園推出一系列暑假限定表演,包括小鎮大街舉行的「Pixar水花派對」,卡通人物於專屬花車上載歌載舞,並有水槍向觀眾射水,而城堡前的夏日版「迪士尼尋夢奇緣」匯演也加入水注、泡泡等元素,可以說「預咗濕身」!不過有迪士尼迷指見到不少旅客竟然開傘睇騷,阻礙其他遊客欣賞表演,有網友批評舉傘者行為自私。

由迪士尼迷開設的IG專頁「disney_pho.hk」近日分享一段拍攝遊人觀賞「迪士尼尋夢奇緣」匯演片段,拍攝者提到:「啲人開遮嘅速度快過我按快門」及「唔明點解要去濕身區擔遮」,匯演設有射水環節,近台位置是「濕身區」,但片中所見,當水花濺出,前排觀眾秒速「舉傘」,令現場頓成一片「遮海」。

片中有堅持不擔遮的遊人被其他突然舉傘之人殺個措手不及,原本有靚位影相都要即時彎腰重新尋找拍攝角度,似乎十分無奈。

原本「濕身」應為夏日版匯演賣點,遇上站前排但不願意濕身、紛紛舉傘的遊人,有網民留言:「如果知道會濕身,咁點解唔企後啲呢?擔晒遮,咁後邊啲人咪睇唔到囉」、「反正都出汗濕晒,唔爭再濕多陣啦,同埋又唔見佢地喺灰熊嗰邊擔遮?笑死」、「以為打緊仗 對面射箭來要拎盾擋」、「驚濕就返屋企訓教(瞓覺)啦 擔乜遮呀」

有網民無奈表示遇上這類情況雖然可以向園內工作人員反映,但有時不想為了尋求工作人員協助而放棄原本的位置,故只能在「遮海」夾縫中默默繼續睇騷,也有網友指上海迪士尼樂園規定這類演出期間,前排觀眾不准開遮,建議香港迪士尼樂園也可參考類似做法,為遊人提供更佳觀賞體驗。

來源:IG@disney_pho.hk授權轉載

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓