破毒強人|朱智賢演技大躍進拍自殺戲賺人熱淚 煲《無間道》向劉嘉玲取經學做社團大嫂

文: 羅志宏
2023.08.19

TVB劇集《破毒強人》昨晚(18日)劇情相當感人,淑賢(朱智賢飾)自殺一幕、無論拍攝或剪接手法均非常賺人熱淚,這邊廂淑賢冒著大雨走進注滿一氧化碳的車廂中自殺,臨死前堅強又鎮定的拍下自首片段,令人大讚朱智賢演技大躍進,她受訪時就大爆原來是煲《無間道》向劉嘉玲取經學做社團大嫂!

《破毒強人》昨晚(18日)劇情講到淑賢(朱智賢飾)為了救老公福田(蔣志光飾),一直咬住文華(陳豪飾)、章琳(胡定欣飾)唔放,連番以爆大鑊及報警要脅二人,其中一句:「你知唔知對於一個女人,咩重要得過佢條命?就係佢屋企人」,盡顯女人無私的愛及霸氣!縱然已竭力作多番周旋,淑賢在兩大老狐狸身上仍是不得要領,更遭章琳反佔上風著她不要妄想能救出福田,並誘導情緒激動的淑賢做福田「替死鬼」…結果救夫心切的淑賢經歷多番內心掙扎後,終決定自殺拯救老公,臨死前更專程前往探監,忍痛為老公作最後打氣及告別…

朱智賢在一場探監戲中,由於福田答應淑賢出獄後要陪跳舞,於是則在拘留所中反覆練習,配以背景歌曲《千言萬語》、朱智賢及蔣志光的深情演繹,甚是淒美。為了突顯該幕的視覺震撼,劇組為場口預備了大水車製造人造雨,被人造雨及工作人員噴至全身濕透的朱智賢,由於嘴唇被化到發紫,加上一頭亂髮,被導演取笑像女鬼,甚是爆笑。

朱智賢受訪時透露拍攝當晚氣溫只有8度:「當時係冬天,仲要係凌晨四、五點拍,嗰陣時得8度左右,我自己本身好怕凍,所以包咗好多保鮮紙打底。淋住雨做戲好難focus,因為真係好凍,當時我好驚會喺鏡頭面前震,因為揼住雨應該好有Feel,但無啦啦喺度震嘅話咪要retake咯,所以我就不停叫自己千祈唔好震。」

劇中「淑賢」重情重義、剛柔並重,加上朱智賢演繹得很立體,角色自出場後吸獲不少好評,風頭不輸蔣志光;朱智賢透露當初接到角色時最擔心「撈味太重」,並謂有參考《無間道》劉嘉玲演出:「一開始我唔知應該點樣去拿捏,因為做得阿嫂應該好多人生經歷,而且要喺暗黑世界生存一定唔簡單;但另一方面我又已經做咗阿媽,又唔會『撈味太重』,所以我覺得最難拿捏係又要做得似阿嫂、又要似一位媽媽。事前準備功夫方面我就參考咗《無間道》劉嘉玲嘅角色,佢係一位江湖阿嫂,我有細心留意佢啲神態、語氣、打扮等等,希望攞到啲靈感。」

對於有網民指「福田夫婦好有愛」,朱智賢就笑言:「應該拍一套前傳,講下福田愛的故事」,更有人留言:「沉痛哀悼福田嫂沈淑賢,義薄雲天」、「福田嫂對福田真係有情有義」,另還有網民指朱朱演技一套比一套進步,並讚她演得入戲又自然。

圖片來源:TVB

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓