破毒強人|馬貫東難逃一死演技爆發負面情緒大雜燴 層次式飆戲獲激讚被視為男配角大熱

文: 羅志宏
2023.08.23

TVB劇集《破毒強人》昨晚(22日)一集劇情講到杜飛(馬貫東飾)最終下場難逃一死,馬貫東在最後一場戲展現了爆喊戲,示範了層次式的「負面情緒大雜燴」,獲得不少觀眾激讚其演技,更被熱捧為今年男配角的大熱人選,而馬貫東對此就表示獎項交由觀眾決定,直言:邊個拎都係實至名歸!

 

.昨晚(22日)一直對文華(陳豪飾)忠心耿耿的杜飛(馬貫東飾)終領便當,更是由文華親手揑死兼掟入天台水廂,相當無情。原本想救出杜飛的文華,因夢到無助的章琳(胡定欣飾)及安樂(何廣沛飾),竟改變主意殺死杜飛;杜飛雖及時察覺有異逃過一劫,但最後還是選擇綁架章琳逼令文華現身當面對質。

面對因被自己背叛而失望透頂的杜飛,文華除零悔意明言是為了章琳及安樂,更驚爆歪理:「人一出世,就注定要死,我都唔驚,你驚咩?」大感難以置信的杜飛除絕望地拋出一句:「我都係你拍檔」,更歇斯底里怒吼:「我估唔到我條命咁賤!」劇情既傷感又緊湊…

自劇集播出後累積不少正評的馬貫東(Mark),角色一死即引爆網民不捨留言,並旋風式吸納好評:「每一集都期待佢嘅出現」、「狠而抑鬱的眼神很養眼」、「睇住你一路捱過來」、「打交打好型」,還有網民力推他今年榮膺「男飛躍」/「最佳男配角」獎項殊榮。

入行17年的馬貫東(Mark),代表角色除有《愛‧回家》系列的十仔及博士外,還有《那些我愛過的人》的古醫生,及《愛上我的衰神》的Santino等,還有不少網民至今仍以「十仔」或「博士」稱呼他,足見角色入屋度。馬貫東自2016年起曾三度提名男飛躍,可惜均鎩羽而歸,問Mark如今杜飛彈出,會否寄望今年終能勝出男飛躍,馬貫東就笑言:「能夠獲得提名嘅藝人,都一定好有實力同有明顯進步,所以參與到競逐獎項已經好開心,能唔能夠攞到就交畀觀眾去決定,邊個拎到呢個獎都係實至名歸。」

談到「杜飛」最終下場的戲份,馬貫東笑指場口是「負面情緒大雜燴」:「點解一個咁信任你嘅人,你要佢咁樣為你犠牲?嗰種被背叛嘅感覺真係直插心臟…呢個場口嘅情緒係全套劇入面最豐富嘅,仇恨、無奈、悲傷、絕望,所有負面形容詞一次過喺嗰幕呈現出嚟。杜飛可以為咗文華不惜一切,只要佢一句乜都得,但最後都係被背叛。」

至於逃獄及與殺手泥漿肉搏動作場口,馬貫東透露是「入行以來最辛苦的兩場戲」:「當日非常熱,加上落大雨又濕又焗,呢啲情況下拍打鬥戲,真係幾消磨體力同意志。泥漿嗰場更加難,因為啲泥漿搞到個身黐立立,郁動方面有困難,同時又要就住唔好畀啲泥漿入眼,否則會睇唔到嘢。為咗效果,我同對手Peter溝通之後決定唔理咁多『實做』,轟轟烈烈咁打場好交,當然我哋做足安全措施嘅,戴晒護膝、護踭同腰封。」

馬貫東續指拍畢該場後,要馬上「射水」沖身。談到角色招牌「皮褸」,Mark笑言又愛又恨:「件皮褸的確好型,但30幾度加上勁濕嘅天氣再加上打鬥戲,著住佢真係百感交集、痛不欲生,嗰種痛比起文華畀我嘅痛,係不相伯仲,哈哈。不過睇番觀眾咁欣賞,所有嘢我都覺得係值得嘅。」

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓