TVB小花葉蒨文被指忽然富貴 發文澄清獲網民力撐!全套晚裝幾百蚊著出高級感

文: 黃樂恩
2023.08.25

現年30歲港姐出身的女星葉蒨文(Sophie),除了外貌身材出眾,近年憑《愛·回家之開心速遞》飾演島大女神「Candy」而成功入屋,獲得觀眾喜愛,其身價提升了不少。不過最近就有報道指她忽然變富貴,出入坐豪車,葉蒨文亦有對此作出回應,並在社交平台上發文反擊,即入內文睇詳情啦!

繼早前拍戲被指阻街後,TVB小花葉蒨文(Sophie)最近被指忽然富貴,不但在社交平台上曬出搭豪車的片段,片段中的她更是精心打扮,穿上露肩晚裝,大曬美好身材。

對此,葉蒨文昨日(24)分別在IG限時動態、Facebook作出回應,「呢個宴會造型白裙加高踭鞋加埋都唔過$900」,就連妝髮造型都是由自己整理,故將節省的錢放在乘搭Uber,並非大家口中所說的忽然富貴。同時葉蒨文又在文中提到,歡迎大家留言作時裝交流,並表示「Miss Candy教你如何用Grad Din價出席大場面,簡約實惠而不失禮」

 

事件傳出後,葉蒨文獲大批網民力撐「靚女著咩都靚」,並留言表示「人高貴所以著乜都覺得係貴野,其實係讚美」、「真女神果然唔同啲」、「好靚,平民價著出貴氣,真係唔講唔知咁平」、「做人心安理得就可以,不實報導一笑置之」。當中更有網民替葉蒨文抱打不平,鬧爆香港網媒「逢係TVB藝人一定係講衰」,而葉蒨文亦有回覆,她表示「咁有新聞,好過冇新聞,都唔係啲乜嘢衰嘢,佢話我突然貧窮仲慘,突然富貴好嘢嚟㗎!」

來源:IG@sophieysmFB@葉蒨文 Sophie Yip

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓