27歲TVB新一代咪神陳欣茵宣布正式離巢!入行5年做過末代是非精魔鬼身材最出眾

文: 羅志宏
2023.09.05

現年27歲的TVB女藝人陳欣茵(Yanyan)宣布正式離巢,今日(4日)在IG社交平台上撰寫長文,將約滿離巢的感受娓娓道來,直言:「毫無牽絆地享受生命係終極既人生意義」。入行5年的陳欣茵於2018年以KOL身份加入《#後生仔傾下計》為人熟悉,之後做過末代「是非精」,到近期的J2ers身份,當中仍是以她的魔鬼身材最為令人難忘,更獲捧為「TVB新一代咪神」。

陳欣茵在IG社交平台上發文表達離巢的感受,宣布與TVB的合約正式完結,回到自由身的狀態,並感謝TVB過去5年給予的機會,寫道:「開頭誤打誤撞入行加入左後生仔傾下計,拍綜藝節目開始做主持,繼而入左學是學非,做是非精,到Jade拍劇做演員客串愛回家,到拍痞子殿下,第一次著古裝,繼而J2開台拍左好多我自己都好鐘意既節目⋯⋯」

陳欣茵續稱這都是「我無預計過會行既路」,表示「係依到認識到一班好好既朋友一,一直好照顧我既前輩,一直好包容我嘅幕後同事,一直提點提攜我既監製導演,最緊要係一路支持我演出既觀眾⋯⋯」

陳欣茵直言會對這5年來收到的意見,都會「照單全收,亦有認真努力改善同進步」,而且「係幕前發光發亮係我一直以嚟既夢想,但毫無牽絆地享受生命係終極既人生意義,所以好希望可以自由自在咁去追夢」,因此在今年9月起以新身份嘗試係更多未知的領域,正式跳出框框。

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

 

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓