移加港人月入約8萬太辛苦想辭職!大呻4個職場惡頂文化 苦嘆「衰過香港」

文: 溫藹紅
2023.09.10

移民外地要重新適應非容易事,近日有移加港人於網上大吐苦水,離港後前往溫哥華工作,惟公司文化甚差,直言上班1個月已經想辭職,全因該公司有4大難頂位,包括老闆要求員工必須要無償加班,以及公司取消當初承諾的WFH等,各種職場文化與待遇,令樓主不禁表示,比香港的工作環境更差,引來網民討論。

溫哥華是不少港人選擇的熱門移民地,最近就有剛剛移民加拿大的港人於討論區發文,以「溫哥華返工返到想quit(離職)」為題,分享自己在當地的工作體驗。她表示,自己是今年的畢業生,於6月份移民至溫哥華,並成功於2個月內獲得就業機會,目前於一間國際知名的外國公司,從事自己感興趣的工作,屬臨床相關行業,稅後收入約8萬港元(1.8萬加元),但無奈任職1個月左右「已經好X想quit」,全因公司的4大職場文化甚惡頂。

1. 無人食午餐

樓主表示,公司全部人均為加拿大人,並留意到所有同事「冇人會take lunch break,一路做嘢做到放工」。她憶述,自己首日由8時30分開始上班,直至下午3時才有時間叮飯食,形容餓到頭暈,「食嗰陣仲要覺得自己好X weak(弱)因為冇人食lunch」。

2.全同事都加班

樓主指,本以為會準時放工,豈料公司內人人都會超時工作,留低加班,並且不會提供加班費。

3.取消WFH承諾

樓主表示,當初面試時經理向她承諾,每星期可以WFH(在家工作)1或2天,誰料上班後獲大老闆告知,樓主的職位不提供WFH,「佢亦都冇喺interview嘅時候offer過呢個option畀我」。

4.老闆要求必須加工

此外,公司經理之前已經曾要求樓主,需要加班至晚上8時,當時她向經理坦言因女孩子夜歸安全問題,以及放工時間進修而「未必做到」,經理最後答允表示ok。然而,後來老闆卻向樓主表示,樓主需要學習工作內容,因此「一定要stay到夜晚8點」。

▼帖文(原文)▼

樓主:加拿大工作不似預期 職場文化比香港更差

對於公司工作情況,她表示「已經唔知係我自己weak定係份工X(差)」,連與樓主同日上班的新同事都稱「頂唔順」,認為該公司部門待遇太惡劣,並已作出實際行動應徵新工。「但係我作為一個new comer(新來者,即新移民),send極application(申請)都冇回音」,苦呻自己因為香港的工作文化而選擇移民,但現時在加拿大似乎比香港更差,坦言「有啲唔知自己為乜」,頗感辛酸。

網民:唔係溫哥華有問題 係你份工有問題姐

對於樓主情況,網民頗感同情,認為移居新環境「好多野係要適應吓」、「騎牛搵馬先」、「搵過份啦」;有人就認為,如果是大公司且薪酬不錯,鼓勵樓主「當儲吓經驗」,捱夠一年或有更多機會。對於樓主在網上大吐苦水,有網民就認為「咁唔係溫哥華有問題,係你份工有問題姐」,不少暖心網民留言支持樓主,認為人生每個新階段都有「陣痛」,安慰樓主繼續加油。

資料及圖片來源:連登討論區、Unsplash(示意圖)

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓