一代艷星鄭艷麗息影12年病魔纏身 近況曝光令人擔心:「我唔知可以撐幾耐」

文: 羅志宏
2023.09.21

有「最美艷星」次稱的90年代女星鄭艷麗息影多年,一直未有再於幕前露面。2020年6月,鄭艷麗自爆患上厭食症,一度暴瘦至90幾磅,更曾被送往深切治療部留醫,近年病况找續反覆不定。日前,鄭艷麗就在社交平台上自揭再度病魔纏身,更直言:「我唔知可以撐幾耐」,情況令人擔心。

鄭艷麗日前再在社交網透露最新新況,透露:「唉 我要幾時先可以出院啊?已經住咗好耐」,並貼出一張醫院環境的相片,相中見她打上點滴並有連上心跳監測的醫療儀器,情況令人憂心。

現年52歲的鄭艷麗近年健康情況反覆受病痛折磨,早前就在社交網發文透露自己身體情況再轉差,多數日子都在家中和醫院度過,她寫道:「好想過返啲正常嘅日子,啱啱嘅星期日又到過咗死去活來嘅一天,媽媽喺越南返咗嚟,星期一開始就比我食咗隻新嘅唔知咩藥,味道好似木頭一樣好難食,之後就發覺隻腳出現咗乳霜(瘀傷),我希望真係可以幫助到我啦!因為日日都要咁痛苦地渡過,我唔知我可以撐得幾耐……祝大家身邊(體)健康。」

同場加映:【今期Chill抵】最新影片

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓