港男重酬求買11隻舊公仔!背後故事曝光勁催淚 網民勸:買得返又點...

文: 黃樂恩
2023.09.14

逝者遺物除了是不少家屬的心靈寄託,物件背後還藏著不少意義及回憶!早前有港男在網上發文,表示媽媽不小心把已過世妹妹的毛公仔丟棄,由於這些公仔承載著兄妹二人的回憶,所以希望以每隻$2000的重酬尋回這些毛公仔。

其實事主早在8月時曾在連登討論區以「媽媽揼咗妹妹啲遺物(重酬徵3D繪圖高手)」為題發帖,當時他在文中提到妹妹於10年前離世,生前有不少心愛的毛公仔,又指每隻公仔都有一些自己與妹妹的開心回憶,「細個時會拎佢哋嚟教妹妹做功課同埋氹佢,亦成日同妹妹一齊講啲公仔嘅嘢,佢哋每一隻都有自己嘅名同埋性格,喺我同妹妹心目中,佢哋唔係公仔,而係動物」,而且當時樓主還答應過妹妹會好好照顧毛公仔,「即使家中火燭也會帶走毛公仔」。

但早前媽媽收拾房間時,卻不小心丟棄了其中11隻毛公仔,「媽媽就話可能佢幾個月前拎妹妹啲舊衫去揼時唔小心揼埋啲公仔」。雖然樓主現在已原諒媽媽,但心裡仍感到難過自責,甚至出現抑鬱症狀,故在網上發帖出價$2,000聘請3D(或者2D)繪圖高手,希望對方能根據他口述畫出公仔,讓他可以畫圖重製方式已丟失的毛公仔。最近樓主又在討論區再次發文,他似乎已經放棄了畫圖重製的方法,並在文中表示願意出高價每隻$2,000,希望可以買回相片中的舊公仔,同時他也表示「如果大家知道喺邊度可以買番呢啲公仔,亦請通知我」。

該貼文再次在網上引起關注,大批網民留言安慰樓主,並提供不同方法希望能幫助他盡快尋回公仔,「不如試下淘寶,你又可以用返張圖慢慢crop或其他再仔細嘅圖搵」、「直接問廠家同你整」、「樓主咁有心,祝你搵得齊」、「淘寶照相做好易」。

但亦有許多網民勸說樓主應該趁今次機會放下過去,將對妹妹的思念放在心中,重新過新生活,「放手啦,真係無需要咁」、「人都死左,算啦向前看」、「比你買得返又點,個隻始終都唔係你呀妹個隻」、「既然你有影低,不如就由佢就咁留喺你既回憶入面,仲未掉既就好好珍惜」。

來源:LIHKG討論區LIHKG討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!