港媽幫女兒急尋好心男人!出價呢個數幫手做1件事!網民一眼突破盲點...

文: 黃樂恩
2023.09.14

最新有港媽在社交平台發文,開價$200為女兒尋求「好心男人」,幫忙將5件淘寶貨從唐樓的1樓搬運到5樓,雖然文中提及搬運地點,但就未有提及到底是甚麼貨物。帖文隨即引起網民熱論,當中有網民突破盲點,直言「肯定有問題啦,中硬伏」...

日前有網友於Facebook群組「香港交通及突發事故爆料區」發文,引用一位港媽早前在另一群組發布的帖文。該港媽在帖文中提到「急要一個好心男人」幫忙搬5件淘寶貨,地點為元朗,搬運人需把淘寶貨從唐樓的1樓搬到5樓,並開出$200的價錢,並強調要「快快快」。

帖文在網上引起熱論,但有網民直指帖文中港媽只提供搬運地點,卻未有提及貨物的相關資料(如貨物大小、重量等),直言多數會有「伏」,「輕既佢唔洗搵人搬,所以一定係重野」、「買淘寶買到自己搬唔到,肯定有問題啦,中硬伏」、「咁講得一定超大件野」」、「冷氣、雪櫃、洗衣機、床、床褥共5樣」。

當中也有部分人笑稱,「自己逐件搬上去啦」、「搬完話你整爛,要賠番3K」、「200留返俾佢睇醫生,謝謝」、「可能她覺得200是天價,明益人的」,並建議港媽可嘗試尋求關愛隊幫助,「點解唔搵關愛隊?」、「區區都有關愛隊幫助市民架啦,你唔揾佢哋,200蚊都唔駛比

來源:FB@香港交通及突發事故報料區HKET

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓