Subway新食法!港女實試Subway三文治走包 要加錢先變沙律?網民驚奇:似譚仔轉菜底

文: 溫藹紅
2023.09.15

Subway三文治走包?快餐店走醬、走青聽唔少,然而最近就有港女實試食Subway三文治叫「走包」,成功由食包變食沙律,不過走包並非按三文治原有價格收費,反而要加錢才可以改成沙律,令不少網民甚感不解。除了This This熱潮再被重提,有人則認為「加錢」尤如譚仔轉菜底一樣,引起熱議。

最近一名女網民於Facebook群組「香港茶餐廳及美食關注組」發帖,分享自己去Subway買三文治叫「走包」,最後成功加$6轉為沙律,指「唔食包嘅我終於試左,又ok喎」。至於提到店員詢問要哪款醬時,她指自己叫走醬,食用時更發揮創意自行加餸,加入牛油果以及溏心蛋,並附上多張「走包」後的外賣相片。
 
從相片中可見,沙律包括有芝士碎、番茄薄片、生洋蔥、青瓜等,面上鋪放了數塊剪成條狀的雞扒,幾乎裝滿整個外賣盒。樓主指出,自己點的是SUBWAY「Roasted chicken(烤雞)三文治」走包,沙律內均為該三文治原本的搭配材料,驟看份量不算少。
 
如此新奇的Subway食法,吸引不少網民讚好兼討論。有網民相當驚奇,表示從未想到可以叫「走包」、「長知識了」;然而都有網民甚為不解,「唔食包食乜subway?」樓主就覺得「起碼知自己食緊乜,快餐有原型食物好難得」。
 
至於「走包」要加$6,不少人表示不理解,「點解走包都要加錢」、「即係好似譚仔唔要麵轉菜底」,但都有網民認為可以試叫。與此同時,Subway點餐的This This熱潮亦再被重提,有人笑指今次講「This this this, no bread」,相當緊貼潮流!
 
資料及圖片來源:FB@香港茶餐廳及美食關注組、FB@Subway HONG KONG

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓