你好我的大夫|27歲陳嘉慧挑戰被探肛場口犧牲色相 「著住打底褲趴喺度係有啲尷尬」

文: 羅志宏
2023.09.15

TVB劇集《你好,我的大夫》由蔡思貝、何廣沛主演,四位年青演員陳嘉慧、吳偉豪、游嘉欣、孔德賢均憑劇中角色引發討論,昨晚(14日)一集更在討論區引爆熱討,事關27歲的陳嘉慧雖然拍劇經驗不多,但就首度挑戰電視史上極罕有的探肛戲場口,更直言:「著住打底褲趴喺度係有啲尷尬」。

昨晚(14日)一集講到絲絲(陳嘉慧飾)因為一次意外「尾椎歪位」惡化,向中醫界骨科聖手路玉麟(張武孝飾)求醫,路醫師派出愛徒路遠志(吳偉豪飾)為絲絲進行手法復位,即是將手指插入肛門後再將尾椎撥回原位。由於治療需脫去褲子,絲絲、遠志及助理辛之桃(關楓馨飾)大感尷尬,單看眾人錯愕樣已很搞笑。

.最終遠志使計找來之桃做槍手,不過絲絲並不知情,更誤會遠志「醫完唱」鬧爆兼潑水。網民看畢拍爛手掌,洗版式留言指笑爆嘴,讚陳嘉慧與吳偉豪這對CP相當好睇有火花,又大讚陳嘉慧的演技有進步、成功擺脫清純形象變高傲酷Girl之餘,並指她懶音改善不少。

陳嘉慧笑指拍攝「探肛」場口時,集尷尬、想笑及「他條」於一身:「嗰場係好搞笑,係我自己親自演出,雖然有除褲,但牛仔褲入面有再著多條褲。現場要趴喺張床度拍攝,佢哋就影住我後面或者喺我後面做戲,我就成晚都趴咗喺度,仲食零食添,都幾他條,我都有忍唔住笑;當然淨係著住打底褲趴喺度係有啲尷尬,不過觀眾都知最後係關楓馨幫我探,所以多數企我後面嘅都係女仔,咁就少啲尷尬。我覺得成場戲最難係要做出探肛嘅反應,要近鏡吖一聲,因為未試過。」

同場加映:【著數慳家王】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓