公司中秋節送月餅預知花紅有幾多?網民:真係好準!

文: 鄺梓晴
2023.09.18

中秋佳節臨近,食月餅有着使全家團團圓圓吉祥的意義。有網民在討論區提出是否公司送幾多月餅就可以猜到年尾花紅有幾多?

中秋節有公司會送月餅給員工以示鼓勵和獎賞。有網民在「香港討論區」分享,以往他的公司鄰近中秋就會派發月餅送給同事們。由疫情之前生意好好,會每位同事送一盒月餅。至近幾年公司生意低迷,老闆由送一盒月餅轉成為送一個。直到今年生意好轉,公司老闆亦曾答應捱過就一定會變好,老闆信守承諾,竟然由每人送一盒增至每人送兩盒!樓主並認為月餅同時反映公司該年度的業績,從而猜出花紅有多少。

帖文引起不少熱議,有網民表示同意「真, 因為月餅係開支, 可以睇得出公司有無cut cost」,「係好準, 冇月餅即係冇花紅」。但仍惹來大部分網民羨慕,不少人表示自己,「今年月餅都無埋,公司應該就快執笠。」,「呢幾年, 好多公司都係守, 唔蝕已經偷笑, 而樓主你公司竟然咁好景」並恭喜樓主找到有人情味老闆真的很幸福和難得。同時仍有網民反駁「照你思維推斷,我公司都有出自家品牌月餅,但無送過比同事,即係生意唔好執得笠啦」,指公司在香港已經屹立了50年,所以並不能代表公司生意不好。

另外有網民稱寧願公司送現金更好「折現好過啦,香港人已經唔多鍾意食月餅」。不知道各位的公司在今年有否送月餅給大家呢?

資料及圖片來源: 香港討論區, TVB劇照

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓