港女月入$6000養八旬父母!用$1000租村屋住 想申請公屋怕入息太低?

文: 黃樂恩
2023.09.22

香港百物騰貴,加上房屋短缺、工時長收入低,其貧富懸殊問題更是全亞洲最嚴重的城市。早前有港女在社交平台上發帖,指自己月入僅$6,000,家中還有八旬父母需要照顧,想申請公屋但又擔心入息太低被拒。該帖文掀起大批網民留言討論,但有不少人懷疑其真偽,「$6000點夠生活呀」。

最近有女網友在Facebook群組「香港公營房屋討論區(FB版) 公屋 居屋 綠置居 租置 房協 裝修 傢俬 平面圖 富蝶邨 麗瑤邨喜瑤樓 樂建居」發文,向網民詢問有關申請公屋的問題,她表示,「我一個女子月薪$6000,帶著父母80多歲,三人加上有10萬多儲蓄,可否申請到公屋嗎?」並透露自己與父母同住在粉嶺坪輋一間較為偏僻的平房村屋,月租$1,000,每月租金水電開支$2,000。但由於父母身體不佳,需要經常到北區醫院複診,故希望申請公屋、能夠搬去一個交通較為便利的地方。

帖文一出,隨即在網上引來掀起熱論,但有部份網民懷疑其真偽,認為樓主在作故仔,「村屋平房有$1000咁平,咁講大話都唔好講到咁誇張」、「而(依)家香港有可能嗎?仲話搵6000一個月,搵鬼信呀」、「我唔信囉,仲屈埋三個人住喎」、「全家得十萬蚊你點樣生存到今日」,更有人直言「唔好濫用公屋、用虛價文書去呃政府啦」。

不過亦有不少網民為事主平反,指粉嶺坪輋的確有一些租金較低廉的居所,「我都係住坪輋,我信樓主,樓主所講既平房唔係你們心想既村屋,坪輋的確係好多簡陋既平房,好平租的」、「平房=石屋/木屋/鐵皮屋,只有一層,超舊款屋仔」、「我曾經也住坪輋,情況跟你相似,家有老人,住地方亦會水浸…要」、「行山先返到屋企,你試下咪知囉!一嚟就話人呃人,井底之蛙」。

對於事主怕入息太低申請公屋被拒的疑慮,網民則表示「你地絕對合資格去申請」、「公屋妳入息+資產吾過,夠資格申請公屋,加上妳父母年紀大,可能會快少少」,呼籲事主不用太擔心,並建議她盡快提交申請以及尋求社工、區議員的幫忙,「首先如果兩老有睇開公立醫院醫生。先去醫院找社工幫手,社工覺得需要醫生証明會幫你申請,因為你家兩老年紀巳經好大找社工會快過你自己入紙申請」、「你除咗申請公屋應該去申請綜援,咁嘅收入絕對係貧窮線以下」、「老人家年紀大加上身體特別情況,搵社工幫手會快啲」、「屋企又水浸又低收入又有老人,呢啲嘢去搵區議員幫你搞成件事會簡單好多,佢地有經驗」、「公屋唔落你名仲快上樓」。

來源:FB@香港公營房屋討論區(FB版) 公屋 居屋 綠置居 租置 房協 裝修 傢俬 平面圖 富蝶邨 麗瑤邨喜瑤樓 樂建居

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓