你好我的大夫|29歲關嘉敏素顏上陣演活痙攣角色勁省鏡 練足一個月腳震演技嚇窒屋企人

文: 羅志宏
2023.09.21

TVB劇集《你好,我的大夫》劇情裡每個個案都有不少洋蔥,最新就講到患有神經性肌肉痙攣三項鐵人運動選手關穎璇(關嘉敏飾)。每逢客串劇集演出必然引發話題的關嘉敏(Carman),是次以素顏上陣,獻出兩大第一次,更被吊半空企跳嚇到腳軟,而她為演活痙攣角色,旅在屋企「震」足一個月,嚇窒屋企人。

29歲的關嘉敏(Carman)飾演患有神經性肌肉痙攣三項鐵人運動選手關穎璇,由於經常不受控制地痙攣,萬念俱灰的她危站天台企跳,嘉應(蔡思貝飾)見到後即緊張前往予以阻止,原來當年嘉應好友(史穎喬飾)亦因備受類似情況困擾跳樓身亡;為免悲劇重演,嘉應一再勸說,卻換來看不見曙光的穎璇冷笑:「中醫?西醫都幫我唔到,中醫點幫我呀?我受夠喇!你哋唔好再畀假希望我」、「與其冇希望咁生存,我寧願早啲解脫」更道盡長期病患的苦況。

關嘉敏笑言該場喊戲其實很「忙」,既要兼顧複雜的情緒表達,包括絕望、藐視及無助等不同層次的心情,又要兼顧「高度」,她事後亦非常緊張相關場口的表現:「播之前我都有追問監製,佢都話睇到有少少想喊,咁我就放心少少,但依然會好緊張。嗰場喊戲又要發脾氣、又要跳樓,其實場跳樓戲我係有啲期待,因為吊到好高,我份人好鍾意刺激嘢,但上到去其實我係腳震。對我嚟講,痙攣、跳樓都係我第一次,我覺得好開心,因為學咗好多嘢。」

今日官方承接昨晚劇情,發布第九集(今晚)精彩預告劇照,照片所見,穿著病人服的關嘉敏在醫院後樓梯病發,整個人僵直地躺在地上的她,不但手腕扭作一團、腳部呈現不自然彎曲,就連雙眼也不斷向上反,單看照片也感受到其辛苦。

關嘉敏透露要在網上搜尋痙攣病人的資料並不容易:「上網完全搵唔到任何片,因為發生痙攣時旁觀嘅人係會去幫手而唔係拍片;所以就改為search好多痙攣嘅徵狀,再加自己嘅幻想打造番個角色出嚟,例如會有啲咩抽搐動作,腳趾、手部同頭部嘅郁動又會係點。」

為了盡早投入角色,關嘉敏更於開拍前在家中獨自在睡床「震」足一個月,更因而嚇親家人:「我每晚臨瞓前都喺張床度係咁震。好記得有一次,我屋企人突然入咗我間房,見到我喺度震嚇親,猛問:『你有冇事呀?』我話:『我冇事,我想練習吓角色咋』。所以我同屋企人都好期待,佢哋依家每晚都哺住電視,因為想睇吓自己個女練咗咁耐,出嚟效果係點。」

同場加映:【今期Chill抵】最新影片

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓