茶記入座限時45分鐘惹不滿!網民反應兩極:出餐慢要呑哂佢?見過最短只可坐XX分鐘

文: 溫藹紅
2023.10.10

茶餐廳食飯通常食幾耐?最近有茶記設立入座限時45分鐘的規定,惹來食客不滿,直斥「依家乜玩法呀」。不過,網民反應兩極,有人怒斥限時出餐慢「是否要吞哂佢」?又指最短見過茶記只準坐XX分鐘;都有人支持餐廳做法,認為45分鐘午餐用膳時間充裕。

近日有網民於Facebook群組「香港茶餐廳及美食關注組」發帖,指於金X冰室用膳,留意到店內張貼一張限時用餐的告示。告示指出,顧客於繁忙時段或需搭枱,「用餐時間為入座起45分鐘」,令樓主頗為不滿,直言「而家乜玩法呀?繁忙時間得45分鐘,搵你媽媽食啦」。 

貼文隨即獲大批網民讚好,並且引起熱議。不少人認為45分鐘的入座限制做法不妥,認為「食餐飯要被人趕」、「趕頭趕命」,寧願不食;然而最多人認為問題在於個別餐廳普遍出餐慢,「餐廳岀餐時間限十分鐘內上齊得唔得?唔得係咪減錢」、「碟飯半個鐘先到,你咪要15分鐘內呑哂佢」?有人則指出,限時45分鐘未算短,現時有不少茶餐廳限時30分鐘,苦呻食個飯都唔安樂。

話雖如此,有部分網民則抱反對意見,認為45分鐘用膳時間充裕, 「去得茶餐廳你諗住食幾耐」、「人哋唔使做生意, 畀你由朝坐到晚」?此外,有網民就指顧客都需有同理心,理解部分茶記中午時段有不少食客排隊,斥「唔中意繁忙時間咪唔好入去」!

資料及圖片來源:FB@香港茶餐廳及美食關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓