港男為公屋棄高薪 心酸自嘲似廢人!網民竟建議1個「灰色地帶」?

文: 黃樂恩
2023.10.09

香港公屋越來越難輪候,即使獲派到,分分鐘收入已經超過入息限額!最近有網民在網上發文,表示自己為了符合申請公屋資格,「變咗好似廢人一樣,高人工吾(唔)做得」。帖文引起大批網友關注,不少人表示有同感,並留言建議樓主不妨嘗試走灰色地帶,嘗試找一些「出現金糧」的工作,即入內文睇睇詳情啦!

早前有網民在Facebook群組「公屋討論區 - 香港facebook群組」發文,表示人生的目標就是申請公屋,但在找工作時遇上不少困難,香港普遍工種的薪酬都高過公屋申請的入息限制,導致他很多工作都不能做,其後更在文中大嘆自己好像變成一個廢人一樣,「高人工吾(唔)做得,成個廢人」。

不少網友看到帖文後,紛紛留言表示有同感,「講出很多基層市民心聲」、「呢個主題講得好,表達輪候公屋正在捱貴租的人心聲」、「應該係話人工比較合理啲嘅都做唔到」、「我以前上樓都係報6000蚊送外賣先上到樓」、「講中我心聲,已經排咗15年都未有屋」。

也有網友認為樓主不用太灰心,指很多港人也是「行緊呢條路」,並建議他可申請綠置居或是嘗試找一些「出現金糧」的工作,「你搵啲即日出糧咪得囉, 或者出現金」、「走灰色地帶 申請時唔好咁多人做嘢」、「做街市,出現金糧」,當中還有人笑指,「用晒啲錢咪攞綜援咯」、「怕乜,拎棕援不知幾正,酒樓下午茶都係靠呢班大神」。

來源:FB@公屋討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓