的士司機慘收$500偽鈔「白做」!2張鈔票竟然相同號碼....網民教3點分真偽

文: 黃樂恩
2023.10.15

香港再有假鈔出現?早前網上瘋傳兩張疑似500港元偽鈔相片,引起大批網民熱烈討論。但不少人稱該偽鈔「好假喎」、「太假!一睇就知假喎」,當中更有眼利網民憑3點辨別該紙鈔真偽,即入內文睇睇啦!

有的士司機在Facebook群組「的士司機資訊網Taxi」 上傳一張照片,照片中有兩張由中國銀行(香港)發行的500港元紙鈔,疑似是偽鈔,樓主在文中表示「找相同地方,收到就白做!」帖文一出,隨即在網上瘋傳,不少人紛紛留言「咁假都收」、「好假喎 一睇就知假」、「太假!一睇就知假喎……」、「假鈔盲人都會分」,當中更有眼利網民表示憑3點辨別出該紙鈔真偽:

  1. 鈔票錯體
  2. 顏色都唔掂啦 - 照片中的兩張鈔票顏色較淺
  3. 兩張一樣number - 鈔票上印有相同序號「EQ637280」

但亦有網民表示,若不是2張假鈔一同查看,相信很難會察覺到異常,「比兩張都未必睇 比一張應該過到關。」、「分開拎去用X知係相同咩」,並詢問樓主「鎖門直入差館」、「重唔報警」。另外也有人笑稱「孖生500元紙幣。要研究那張是哥哥,那張是弟弟」、「一千?好囉,劏客劏着老千。黑的配假鈔,大快人心」。

因應偽鈔問題,香港金融管理局網頁上也有教市民分辨銀紙真偽,包括查看鈔票上的圖案、金屬線、隱藏銀碼、水印以及明顯的凹凸手感等,詳情如下:

來源:FB@的士司機資訊網Taxi金融管理局

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓