港島抵食早餐$26歎沙嗲牛配厚多士+煎蛋!網民讚︰個價無得輸!

文: 鄺梓晴
2023.10.15

現時在香港吃飯動輒就要百多元,就算是兩餸飯也要$30起,特別是在港島區更加難找到便宜的餐廳。早前有網民在社交媒體上分享在灣仔區找到一間只需要$26就可以享用沙嗲牛麵配厚多士加煎蛋,不少網民大讚良心價!

有網民在Facebook群姐「香港茶餐廳及美食關注組」上分享在灣仔駱克道街市二樓一間餐廳裏可享一份早餐。從圖片所見,只需要$27就可得一份沙嗲牛肉公仔麵配厚多士加煎蛋,凍飲也是只需要加$1,十分划算。除了沙嗲牛麵,餐廳亦提供仿鮑魚絲火腿通粉,雪茶肉絲湯米線等多款經典早餐。

網民大讚,紛紛留言要去試食!「英記食過,搵日要去中記試」,「這個價錢係大約係二千年的千禧年價!」,「或者係全港最平價的早餐!」

資料及圖片來源︰FB@香港茶餐廳及美食關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓