姜濤入行5周年首度自爆曾遇心儀對象 30歲退休計劃有變下輩子不想再做藝人

文: 羅志宏
2023.10.15

MIRROR人氣王姜濤近年來成為不少廣告商寵兒,最近他獲邀到鄭裕玲(Do姐)個人YouTube頻道「The Do Show」專訪,節目中姜濤透露入行五年曾遇上心儀對象,更談結婚以及生兒育女的話題。

外界一直十分關注姜濤的感情生活,在節目中他透露入行後曾遇上心儀對象,但因為「唔夠膽」而未能發展,「我拍拖可以去得邊?香港都出唔到街,所以相對而家唔考慮,所以咪話睇緣份囉,以前我會話專心事業,但而家如果有咪畀佢發生囉。」姜濤直言這也是他覺得下世不想再做藝人的原因。

雖然姜濤未有拖拍,但對於結婚計畫就有憧憬直言恨生女所以一定會結婚。現年24歲的他坦言因為父母感情不好,加上童年太多遺憾,所以嚮往有個好家庭,並希望30歲左右結婚,但對於緣分就抱著隨緣態度,「畀自己一個目標,唔會太Set死,不過覺得30歲都幾好吖﹗」

過去姜濤受訪時多次提到想30歲就退休,今次被Do姐再重提時他就表示當時只是單純地不做娛樂行業,但入行至今五年的他有更大的目標想去實現,30歲退休是他擺脫「偶像」身分,「例如演員係我30歲之後想嘗試圈子。」

同場加映:【香港周圍遊】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓