香港人在北京|劇本殺爆笑造型率先曝光!傅嘉莉戴假哨牙99%神還原《食神》火雞姐

文: 羅志宏
2023.10.20

TVB台慶劇《香港人在北京》今晚(20日)播出的第10集,最大亮點絕對是劇本殺場口,一眾演員齊齊扮鬼扮馬,以經典電影造型亮相。男主角陳展鵬戴U形假髮化身黑山老妖,而女主角吳若希就扮聶小倩滲仙氣,至於傅嘉莉戴上假哨牙就99%神還原《食神》火雞姐,犧牲靚樣非常專業。

今晚(20日)播出的一集,一眾演員以劇本殺爆笑造型登場,「徐港仁」陳展鵬和「Helen」吳若希(Jinny)分別以張國榮、王祖賢主演的電影《倩女幽魂》造型上陣,陳展鵬戴U形假髮化身黑山老妖大晒喜感,吳若希則穿上白色古裝化身聶小倩,仙氣滿瀉。「蘇菲」蔡潔則穿上旗袍以《花樣年華》造型上陣,加上一頭懷舊波浪頭,女人味十足。

另一邊廂,劇中處於愛情錯摸的「石磊」吳業坤、「寶怡」戴祖儀則以周星馳電影《功夫》的包租公、包租婆造型上陣。外形甜美的Joey戴上爆炸頭假髮和油黑鼻子扮大鼻哥窿,成功「減甜」滲出師奶味,坤哥則黐上假鬍鬚及電鬈髮還原元華造型。

陷入愛情三角錯的「阿喱」洪永城、「Funny」傅嘉莉和「淼淼」陳星妤同樣以周星馳電影造型登場。陳星妤穿上水手裝校服兼鬢孖辮,化身《喜劇之王》張栢芝飾演的柳飄飄,初戀味濃!洪永城和傅嘉莉則齊齊玩轉《食神》,洪永城穿上金黃色廚師衫化身食神,傅嘉莉戴上假哨牙兼在臉上畫刀疤神還原火雞姐經典造型,與「本尊」莫文蔚相似度直達99%!

傅嘉莉透露由入行做Model開始,已有不少人指她似莫文蔚,她笑言:「冇諗過拍劇可以扮佢(莫文蔚)其中一個經典角色,拍攝時我覺得好似樣,戴埋假牙之後直頭係火雞姐,見到還原度咁高,我自己都好開心!」

提到該場戲要戴著假哨牙講對白,傅嘉莉坦言一點都不簡單:「個假牙只係Halloween嘅道具,好闊同好大,所以好難戴,後尾諗到擺啲Blu Tack入去黐住原本啲牙,同埋盡量飲少啲水減少口水,怕一講對白會甩出嚟搞到NG。」

講到今次搣甩女神光環化身男仔頭,傅嘉莉笑言:「好開心監製畀咗呢個角色我,Funny係打破咗我以往角色嘅框框,我完全唔介意演男仔頭,愈唔似我我就愈開心!身為演員就要貢獻身體畀個角色,所以變成點樣都冇所謂。」

 

同場加映:【香港周圍遊】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓