港女GUCCI手袋壞拉鍊維修!貪平寄淘寶3日搞掂結果咁樣...

文: 黃樂恩
2023.10.29

名牌袋用耐咗總會出現磨損、壞拉鏈的問題,這時候你會選擇送去專門店,付上昂費的維修費用?還是貪平把價值過萬的名牌袋送到淘寶店維修?最近有港女在網上發文,分享在淘寶維修名牌袋經驗,結果引起網民熱烈討論,網民反應兩極,即入內文睇睇啦!

早前有女網友在Facebook群組「淘寶開心share」發文,她表示早前發現GUCCI手袋的拉鏈壞了,當時已主動詢問香港專門店,沒想到維修價格竟要$1,800,「問過HK換1條拉鍊要$1800」。由於維修費用昂貴,樓主決定開始在淘寶尋找專門修理名牌袋店,發現有一間店舖維修費用僅需人民幣180元,平足香港專門店10倍,而事主便趁週末上深圳時,順道將手袋快遞到該店,沒想到只用了3天便完成修理並快遞送到樓主手上。

帖文一出隨即引來網民熱論,網民反應兩極,不少人認為「車得唔好」、「幾皮野去買個袋,$1800去整個袋又唔肯?」、「唔驚佢唔寄返畀你?」、「要咁樣寄來寄去 不如直接去改衫鋪 換拉鏈」,當中更有部分網民質疑會否有「真包換假包」的風險,「唔驚變咗超A咩」、「有冇將你正貨掉包變假貨?」、「點先可以保證佢哋唔掉包」、「頭先好奇撳入去 睇下評論 發覺好多整壞包包的負評, 樓主當初咩勇氣會寄去維修?」、「自此變左老翻(拉鍊)」。

但也有網民認為被「調包」的機會不大,「個袋都舊款喎,宜家好多過2手都好難出到」、「舊袋換來做乜?就算要換也要找一個假貨要同呢個袋嘅殘樣,損傷位置,刮花痕跡一樣先能偷龍轉鳳」、「個袋既然用左咁耐,成個袋的使用痕跡袋主知清知楚,好難專登搵一個同款手袋去仿吧」,並大嘆各大品牌專門店的維修費用太貴,「三十幾年前已是付費維修」、「D人成日話LV包修,我問過了:金屬不換,皮料更換寄外國打價」、「我之前都因為拉鍊問題掉咗兩個gucci整都千幾蚊,但係個袋先幾千蚊」、「Prada袋係專門店買。過左二年保養期,今年年頭換一條拉鍊,專門店要收$1200。雖然係香港改,仲要超過二個月才可以取回」。其後樓主亦有對此回覆,她表示該款手袋已入手多年,如果不換拉鍊就只能扔掉,「個袋買左有廿年,唔換的話會變垃圾,就算送比工人姐姐我都想整好先比人。唔整的話反正都掉,不如洗多180換新拉鍊平時粗用下」。

來源:FB@淘寶開心share

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓