深圳夾公仔|港爸深圳$200夾足30隻公仔讚易夾!網民勁曬娃娃戰利品:人咁大隻帶返香港

文: 溫藹紅
2023.10.27

深圳夾公仔熱潮不斷,大批港人北上深圳旅遊大玩娃娃機。近日再有港爸分享前往羅湖一家新開公仔店,花$200成功夾足30隻公仔帶返香港,計算下來平均每隻僅$7左右,惹來不少網民熱議,並紛紛曬出「戰利品」。

最近再有港爸分享深圳夾公仔體驗,並透過社交平台群組「深圳大陸吃喝玩樂交流」發帖,指前往羅湖國貿站附近一家新開張的夾公仔店,僅花費$200夾足30隻公仔,反之「香港五舊水都無一隻」。他續指,「佢哋(深圳)啲機,真係好易」,3歲小朋友都可以夾得到。

該店位於羅湖國貿站附近的金光華商場內,為內地人氣夾公仔品牌店「城市密碼」,於當地遍佈分店。隨著熱烈討論,不少夾過的網民都直言好有共鳴,紛紛貼出夾公仔戰利品,認為「大陸set(設置)得易夾」、「(試過)3百幾蚊夾左36隻細,換左隻人咁大番嚟」,又指連老人家都夾得開心。

深圳夾公仔已成潮流,同時亦引來不少人討論在香港夾公仔的情況,似乎都一致認同樓主說法,花費大量金錢都未必夾得到,「香港啲機主,出公仔口又竹又鐵又擋板先攪笑,咁無誠意,不如唔好俾人夾」、「太多機設難度太高囉」,認為大部分人最開心是享受夾到的成功感,直言不會在香港夾。

 

資料及圖片來源:FB@深圳大陸吃喝玩樂交流 (By Runhotel)

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓