外傭變家賊偷20萬金器首飾典當 港爸哭訴僅贖回部分!報警後自爆仲有做呢事?

文: 黃樂恩
2023.10.30

唔少港人家中都會聘請外傭,幫手打理家頭細務,但原來請外傭亦暗藏種種風險,隨時損失慘重?早前有港爸在社交平台發文,指家中外傭不但偷現金,更將家中總值約20萬元的金器首飾拿去當舖典當,直到現在也只能夠贖回部分。隨後還發現外傭竟然做了一件事,讓他大吃一驚,並苦口婆心奉勸其他僱主一定要「好好注意自己的工人」。

有港爸10月25日在Facebook群組「聘請工人姐姐關注組」上發文,講述遭外傭偷竊財物的慘痛經歷,他在文中提到「個工人姐姐原來一早爆咗我櫃,攞咗我二十幾萬金器去押當」,長輩所給的金器早已被盜竊一空。從他上傳的照片可見,外傭將金器首飾拿到不同的當舖典當,當舖遍及港九新界。

港爸得知後已馬上報警處理,但警方說「就算去押舖找回贓物,我都要攞錢去拿回自己的金器」。後來在警方的介入和調停下,原本他已決定讓外傭繼續在家打工還清偷竊財物。但沒想到警察離開後,外傭突然再次爆料「喺大耳窿借咗十多萬,報的都是我地址,我自己亦借了兩萬多元給他」,查問期間更發現,原來連大兒子都被偷錢,櫃桶裡的$5,000現金亦被盜取,才讓港爸意識到事態嚴重性。

事隔3日,港爸在相同群組更新狀況,表示目前只贖回7成金器首飾,其餘的無法贖回,又指警員在調查期間透露,「個差人叔叔話畀我知,原來好多姐姐都係偷咗十零廿萬之後就博拉,佢地全部都係匯款返印尼買屋買地,坐幾年就返印尼享福,唔知係咪真」。

帖文一出,即引來大批網友熱議,不少人不認同港爸繼續好心收留外傭的做法,紛紛留言指「咁都唔炒?應該拉佢坐監」、「唔好放過個工人」、「仲繼續做?見到佢都嬲啦」、「此工人不能留,無信任可言」、「點都好,唔留得啦!佢爭咁多街數要還」、「賊留在家中,可能仲傷」、「留個外賊係屋企等於放吳三桂入屋」。亦有網友認為家中有請外傭,就不應該放太多貴重物品,「有外人住,唔應該放貴重野起屋企」、「 金器就咁放無鎖?」

而港爸亦有對此回覆,指外傭在9月至10月期間曾聲稱家人入院為由向他借2萬元、又要求10月提早出糧,相信早已有預謀「走佬」,其後外傭更在「10月一個星期內借盡三條財仔,同一個星期內攞埋最重嘅金器去押當,只係今次佢走唔切」。對於今次經歷,他概嘆自己太信任外傭才會讓對方有機可乘,「我對於自己未能管理好自己財物感到愚昧,亦可能是對姐姐的過份信任導致自己損失」、「啲金器放咗響嗰個位好多年都冇動過,嚴格嚟講自己都唔記得自己有金器放咗響屋企」、「全因我家中只是用很簡陋的舊式鎖匙櫃桶,亦沒有依時檢查財物」,最後他在留言中苦口婆心奉勸其他僱主要好好留意家中外傭,「不要再發生像我一樣愚昧的過錯」。

來源:FB@香港外傭僱主關注組FB@香港外傭僱主關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓