AK江𤒹生幫手好兄弟富士山求婚大作戰 Tank求婚成功娶方方!成《全民造星》首對夫妻

文: 羅志宏
2023.11.12

MIRROR成員AK(江𤒹生)與同樣為《造星》出身的舞蹈員Tank(梁德忠)一向是好兄弟,早前二人與一眾好友去到日本富士山旅行,原來此趟旅程是好兄弟Tank的求婚之行。Tank向拍拖多年的女友方方(方芷欣)求婚成功,成了《全民造星》首對夫妻,恭喜!

不過,一張求婚大合照就成了網民引戰的觸發點,有網民在AK粉絲「生粉」的TG群組裡留言「會唔會個個都一對,老闆仍然單身」,有人即回應「佢點會係單身吖,嗰個人咪同行一齊喺相入面」,矛頭直指曾與AK傳緋聞的前商台DJ麻利,此舉疑觸動了AK的神經,忍不住罕有爆seed開火。

AK接連發言直接回應:「同行就叫拍拖咩 tank求婚 佢想佢身邊愛嘅人出席有咩問題?我同邊個做朋友亦有我自由,我做藝人唔代表你地可以干預我嘅交友圈子。唔好自己覺得咩加個故事就當係」、「由頭到尾都係你地自己幻想,然後仲要攻擊我朋友,我已經唔出聲。Yes 我地係以family 相稱,代表我地感情好好有咩問題?」

之後,AK再度留言:「我忍咗好耐,一直唔出聲,唔該大家唔好咁無聊,男女之間一定只係得愛情咩?你地要點諗我無所謂,因為點講都有人會唔明,但我只係過自己想過嘅生活,同我嘅朋友一齊經歷每一個人生重要嘅 moment。」一眾生粉紛紛留言安慰AK。


AK在IG社交平台上為好兄弟Tank送上祝福,寫道:「富士山求婚大作戰 大成功 喊死我 恭喜阿哥阿嫂 要幸福 Family forever❤  粒暗瘡同富士山一樣蠢蠢欲爆」,片中見到AK感動流涕,為兄弟真情流露。

準新郎Tank就在IG公布求婚成功的喜訊,寫道:「我得咗啦 感謝my family ❤感謝神 ❤感謝未婚妻 ❤ @fongfongfong_我哋又創造咗永遠會記住嘅共同美好回憶 我愛你地」。

值得一提的是,Tank曾先後參加《全民造星》及《全民造星II》,而與方方亦曾先後參加《全民造星III》及《全民造星IV》,二人同是「玩足兩季」,亦是《全民造星》首對夫妻。

同場加映:【著數慳家王】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓