好人好事?打工仔自費買$2萬超市禮券 免費派屋邨老人家:節省日常開支略盡綿力 網民反應兩極

文: 溫藹紅
2023.11.14

近日有打工仔分享,自己購買了總值$20,000的超市禮券,並打算派發予有需要的長者,透露未來將走訪各區公共屋邨,籲街坊見到切勿誤會是「呃人」。不過網民反應兩極,部分人懷疑此背後存在目的,認為做善舉無需大肆宣揚,都有人撐事主相當好心。

有男網民最近透過Facebook群組「公屋討論區」發帖,表示自費購買了$20,000超市禮券,「黎緊將會走訪各區嘅公共屋邨,派畀有需要嘅老人家」,又向眾人表示,「如果你有機會見到,唔洗擔心係呃人,唔好報警」,隨即引來大批網民留言。

如此好人好事,反惹來部分網民負評,質問「請問你(樓主)有冇什麼政黨背景」,認為「做善事係唔會事先張揚,咁做多數有背後目的」、「真心做善事是不用周圍同人講」,又指不如「幫下後生好過啦」。面對質疑,樓主僅回覆指「多謝提醒」、「多謝寶貴意見」等,又稱自己「只係透過自己嘅人工,節省自己嘅日常開支慳返嚟,略盡錦力」,強調沒有辦法滿足所有人。

不過,都有網民認為樓主只是一片善心,斥「人地好心拎自己錢做善事,係到呢樣唔好過樣唔好」、「呢啲時勢已經好少呢啲人」,著樓主無需理會眾人說法,並提出實際建議,例如可前往個別餐廳派飯點、義工送飯點派發禮券,從而幫助到有需要的人士。

資料及圖片來源:FB@公屋討論區 - 香港facebook群組、HKET圖片庫

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓