新聞女王|前新聞主播麥詩敏公開反駁佘詩曼劇中行為 截圖逐張係度笑:絕對唔會有發生

文: 羅志宏
2023.11.21

TVB台慶劇《新聞女王》昨晚(20日)正式首播,以新聞從業員作為背景主題吸引了不少觀眾,連前TVB新聞女主播麥詩敏都是捧場客之一。不過,麥詩敏就似乎對於Man姐(佘詩曼飾)於劇中的行為頗有微言,並截圖逐一反駁,揭示主播工作的真實情況。

由佘詩曼擔正主演的《新聞女王》萬眾期待,她飾演的總主播「Man姐」在新聞部獨佔鰲頭,唯我獨尊。阿佘在劇中展現出懾人的霸氣,坐在主播台上似模似樣,加上主播腔調下了苦功,獲讚神複製演技!不過,已離巢的前TVB新聞女主播麥詩敏,昨晚(20日)就在IG限時動態公開反駁了劇中的細節,表示現實中並不會有以上情況發生。

 

麥詩敏貼出了三張劇集片段的截圖,都是佘詩曼在埋位報新聞前的準備模樣。麥詩敏就劇中橋段逐一反駁:對於「廠内專人補妝帶耳機」的情況就表示「絕對唔會有發生」;而「臨出街前30秒企起身話唔讀要脅上司」的事情更是「好似誇咗」,更直言「咁急既live有時妝都冇時間化,佢仲慢慢喺度帶耳環」並配上三個笑喊的表情符號,似乎新劇為她帶來了不少歡樂。

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓